För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Korttidsstöd öppnar 29 mars

Publicerad 20 feb 2021
Tillväxtverket kommer att kunna öppna och handlägga ansökningar om stöd för korttidsarbete snabbare än vad som befarats.
Många företagare väntar på att få ansöka om korttidsstöd. Foto: Shutterstock.com

Företagarna har varit kritiska till att regeringens nya modell för korttidsstödet gör att de som är beroende av stödet kan få vänta orimligt länge innan pengarna kommer in på kontot. Lagstiftningen kom på plats måndagen den 15 februari, men Tillväxtverket har tidigare gjort bedömningen att det skulle ta ytterligare fem till åtta veckor innan ansökningarna kunde öppna. Tillsammans med den nya och mer ingående handläggningen som regeringen beslutat om skulle det innebära att stöd för december skulle kunna komma att betalas ut först i maj månad. Det är ett halvt år senare.

Ansökan öppnar 29 mars

Nu meddelar Tillväxtverket att ansökan kommer att öppnas den 29 mars. Stöd kommer att kunna börja betalas ut från vecka 14, alltså veckan efter påsk. Därmed försvinner två osäkerhetsmoment.rund_liselotteargulander150px.png

− Företagare vill ha tydliga besked och det här är välkomna sådana. Varje dag räknas nu när pengarna är på väg att sina för många, säger Företagarnas arbetsrättsexpert Lise-Lotte Argulander.  

En annan positiv nyhet är att Tillväxtverket kommer att betala ut upp till sex månader stöd samtidigt för de företag som ansöker om hela den tid stödet omfattar. Den sträcker sig från och med 1 december 2020 till och med 30 juni 2021.

− Utbetalningen som Tillväxtverket kommer att tillämpa stannar alltså inte vid retroaktivitet för månader utan medger även viss förskottsutbetalning. Det är positivt, säger Lise-Lotte Argulander.

Anledningen till att det inte är möjligt att få stöd utbetalt i förskott fram till juni – sju månader – beror på stödets utformning och systemet för avstämningar. Såväl möjliga permitteringsnivåer som subventionsgrad varierar mellan olika månader under de månader som det kommer att gå att söka stöd för.

Tillväxtverket växlar upp

Kommer Tillväxtverket att hinna leva upp till utfästelserna? Många företagare känner sig brända efter att ha fått vända orimligt länge på stöd. Myndighetens svar på eventuella tvivel är att 260 nya handläggare kommer att rekryteras under årets första kvartal. Därutöver kommer den att satsa på att effektivisera och automatisera delar av handläggningen. Även andra åtgärder kommer att vidtas för att underlätta för företagen att inte göra fel i ansökningarna.

− Företagarna har i dialog med Tillväxtverket påpekat att systemet är snårigt för företag som bygger verksamheten på säsongsarbete eller som har hög personalomsättning. Nu blir det insatser riktade till dessa branscher och det är lika välkommet som nödvändigt, säger Lise-Lotte Argulander.  

Korttidsstödets nya utformning

korttidsstöd-nyutformning (1).png

 

* April månads permittering på upp till 80 procent och subvention på 75 procent av kostnaden kräver lagändring som ska träda i kraft den 29 mars.

Fler nyheter från Företagarna