headphones newspaper video-player

Grönt ljus för nya omställningsstödet

Från och med den 25 februari ska det gå att söka om ersättning från omställningsstödet för nya stödperioder.
Publicerad 14 feb 2021
Omställningsstödet söks på Skatteverkets hemsida. vieninsweden/Shutterstock.com

Företag som drabbats av coronavirusets följder mellan augusti 2020 och februari i år kommer att kunna söka omställningsstöd från och med den 25 februari till och med den 30 april. Det meddelade regeringen i ett pressmeddelande från Finansdepartementet på lördagen.

Som Företagarna uppmärksammat tidigare  har det funnits frågetecken om när EU-kommissionen skulle kunna godkänna stödet. Det är regeringens modell för att beräkna de fasta kostnaderna i omställningsstödet som stötte på patrull, men nu har alltså den justerade modellen fått grönt ljus enligt EU:s statsstödsregler. Regeringen kommer inom kort att fatta beslut om de nya stödperioderna och det kommer alltså gå att ansöka om stöd på Skatteverket från och med den 25 februari.

Täckningsbidrag

Skillnaden jämfört med tidigare stödperioder är att det täckningsbidrag företaget fått från sin försäljning under stödperioden ska dras från de fasta kostnaderna. När man fastställer täckningsbidraget får företag räkna med sina lönekostnader i de rörliga kostnader som minskar försäljningsintäkterna. Finansdepartementet bedömer att den nya beräkningsgrunden är mer förmånlig för de flesta företag jämfört med vad som gällt tidigare.

Det är tre nya stödperioder som kommer att börja gälla. Dessa är augusti till och med oktober, november och december samt januari och februari. Stödnivåerna skiljer sig åt mellan de olika perioderna och generellt gäller att små företag får högre subventionsgrad än större företag. Små företag definieras som företag som har färre än femtio anställda och som inte har en balansomslutning eller omsättning som överstiger cirka 100 miljoner kronor per år.

Ej krav på bestyrkandeintyg

Som mest kan ett företag få stöd med sammanlagt 97 miljoner kronor för de tre stödperioderna. En nyhet för de tre stödperioderna är att det inte kommer att ställas krav på revisorsintyg enligt den mer ingående granskningsstandarden (så kallat bestyrkandesintyg). Däremot gäller krav på revisorsintyg för ansökningar på minst 100 000 kronor för en stödperiod.

Omställningsstöd för små företag augusti-februari

omställningsstöd-augfeb-smaforetag.png

Omställningsstöd för större företag augusti-februari

omställningsstöd-augfeb-storreforetag.png

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Kan elen ta slut?

Handlar höga elpriser och dålig elförsörjning om att det är brist på el? Företagarnas expert reder ut.

Mer från hela Sverige


Coronakrisen


Krönikor