För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Fiskhandlarna stångas med Gävle kommun

Publicerad 25 sep 2023
Bergmans fisk i Norrsundet säljer fisk på Stortorget i Gävle, men kommunen har haft många synpunkter på både var de står och vad som står på deras försäljningsplats.
Dennis Bergman rökeriet på på Bergmans fisk i Norrsundet. Till höger: Stortorget i Gävle.

Gävle är en hamnstad. Vad är väl mer typiskt i en sådan än fiskhandel på torget? Trots det har det varit nära att den sista fiskhandlaren lämnat Stora torget. Det handlar om missnöje med hur kommunen bemöter dem.

− Vi har varit rejält missnöjda med att det ska vara så mycket krångel, säger Dennis Bergman, en av delägarna i Bergmans fisk.

Handlarna satta på undantag

Den gångna veckan var det dags igen. Som Företagarna nyheter uppmärksammat informerade Gävle kommun med kort varsel de vanliga torghandlarna om att de inte fick hålla öppet 26–30 september. Hela torgytan är då uthyrd till en internationell matmarknad. Fem dagar utan handel och utan kompensation är ett allvarligt avbräck för torghandlare, men efter ett initiativ av Gävle Citysamverkan tycks dock problemet vara löst, genom dialog med matmarknad-arrangören.

Under all kritik

För Dennis Bergman är kommunens agerande ännu ett exempel på brist på insikt i torghandlarnas verksamhet och förutsättningar. Just den här gången hade Bergmans fisks plats inte påverkats eftersom den är precis utanför det uthyrda området (mer om det längre ner i artikeln) men trots det hade de tänkt ha stängt i solidaritet med de andra handlarna.

– Kommunens agerande har varit under all kritik och det är inte första gången. Vi får väl se hur det blir nu med matmarknaden, men det är bra om det verkligen löst sig. Annars gör vi som vi tänkte och sätter en gatupratare på vår plats i stället för att hålla öppet, säger han.

Ut i marginalen

För Bergmans fisk är det flera saker som tärt på tålamodet. En är att de häromåret gick med på att flytta till en tillfällig plats på torget delar av året för att ge plats åt en restaurang att kunna ha en uteservering. Men med nya handläggare på kommunen gällde plötsligt inte den muntliga överenskommelse som de haft om den alternativa platsen vid Vallpojken och Getgubben, välbekanta statyer för alla Gävlebor. I stället hänvisades de tvärt över torget, vid Nygatan och sidoingången till gallerian Nian.

– I våras skulle vi plötsligt stå på ett mycket sämre ställe. Kunder är vanemänniskor. När vi har stått på andra ställen hittar de inte oss, säger Dennis Bergman.

Strida för tillfällig plats

Bergmans fisk valde att trotsa de nya beskeden och stå där de tidigare fått stå, men då satte kommunen ett hänglås på elskåpet. Efter flera turer och inblandning av politikerna i samhällsbyggnadsnämnden löste sig problemet och Bergmans fisk får alltså stå med sin foodtruck är de tidigare blivit lovade att få stå.

– Vi överklagade inte när restaurangen skulle ha uteservering. Vi hittade en smidig lösning i stället, men den ha vi fått kämpa för att den ska gälla i år. Allt sådant här bråk tar enormt mycket tid och vi har ett företag att sköta. Det är många köpcentrum som vill att vi står där, men vi vill vara på torget. Det var fiskhandlarna som började med torghandeln här och nu är det bara vi kvar, säger Dennis Bergman.

Foodtruck eller inte foodtruck

Det är inte bara var Bergmans fisk ska stå som varit en tvistefråga med kommunen, utan även vad som ska stå på deras försäljningsplats. Företaget investerade i vintras i en foodtruck med kylrum och fiskdisk. Dels för att kunna hålla jämna steg med alla krav som följer av att sälja livsmedel, dels för att det underlättar för logistiken att både kunna köra leveranser och bedriva torghandel från samma fordon. Problemet var bara att Gävle kommuns ordningsföreskrifter för torghandeln inte tillät parkering av motorfordon på försäljningsplatsen när det pågår försäljning.

Efter flera politiska turer – återigen – hittades en lösning. Problemet var bara att Bergmans fisks tillfälliga plats till följd av uteserveringen tekniskt sett inte står på torget, utan på den angränsande Drottninggatan. Där gäller inte den dispens som de har för sin plats på Stortorget. Det krävdes ännu mer turer innan den dispyten löstes.

– Vi fick söka polistillstånd och så var det dialog med politikerna i samhällsbyggnadsnämnden. Det slutade med att vi fick rätt och det var som vi sagt hela tiden, suckar Dennis Bergman.

Viktigt för försäljning och marknadsföring

Det är inte bara omsorg om gatu- och torgbilden som gör att Bergmans fisk framhärdar. Torghandeln är en viktig inkomstkälla och ett skyltfönster för företaget.

– Kön brukar ringla när vi står på torget. Folk vill köpa fisk och fråga oss om öppettider i restaurangen i Norrsundet, om julbord och allt annat, säger Dennis Bergman.

Bergmans Fisk ligger i Norrsundet utmed Gävlekusten och har funnits i samma släkts ägo i sju generationer. Numer ägs företaget av tre kusiner, förutom Dennis också Magnus och Lars-Göran Bergman. Verksamheten består bland annat av en gårdsbutik med färsk fisk och lokala mathantverk och ett eget rökeri. Dessutom säljs alltså fisk på torget i Gävle och även i Ockelbo och i Sandviken.

– Det är mycket lättare för oss i Ockelbo och i Sandviken än i Gävle, säger Dennis Bergman.

Fler nyheter från Företagarna