För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Gävles torghandlare får vara kvar

Publicerad 21 sep 2023
Det gick att hitta en lösning som passar både arrangören av den internationella matmässan och de lokala torghandlarna.
Stortorget, Gävle. Foto: Werner Lerooy/Shutterstock.com.

Torgdag i Gävle – då stängs torghandlarna ute.

Plötsligt händer det. De torghandlare på Stortorget i Gävle som tidigare fått information om att de inte kunde hålla öppet i slutet av september på grund av att kommunen hyrt ut deras platser till en ambulerande internationell matmarknad får driva sin verksamhet som vanligt då. I alla fall dem som har sina torgplatser utmed Drottninggatan. Det står klart sedan Gävle Citysamverkans verkshetschef Daniel Swärd varit i kontakt med arrangören av International food festival.

− Jag ringde arrangören och de har den befintliga torghandeln i åtanke. De har varit många gånger i Gävle, både med den här internationella matmarknaden och med en italiensk marknad och de är angelägna om att det ska bli bra den här gången också, säger han.

Arrangörerna kommer till Gävle redan i början av nästa vecka och då ska de föra dialog med de berörda med målsättning att alla detaljer ska klarna, enligt Daniel Swärd. Det kan fortfarande vara så att några av de vanliga torghandlarna som inte har platserna utmed Drottninggatan behöver flytta på sin verksamhet eftersom den internationella matmarknaden har svällt och behöver mer plats på torget än tidigare, men då hoppas han att de i dialog med kommunen ska kunna erbjudas en annan tillfällig plats.

Företagarnas regionchef Eva Cooper är nöjd med att läget inte längre är låst.

− Det här visar på vikten av att politiker och tjänstemän har kontinuerlig dialog med torghandlarna och med alla andra företagare i kommunen för att hämta in synpunkter och sprida information om vad som är på gång, säger hon.

Daniel Swärd betonar att arrangemang som International food festival gynnar hela Gävle city; handel, restauranger och staden som besöksmål. Även Eva Cooper tycker att det är positivt att det anordnas arrangemang i Gävle.  

− Visst är det positivt att det händer saker i Gävle, men det ska inte ske på bekostnad av de lokala företagarna, säger hon.

Fler nyheter från Företagarna