För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Torgdag i Gävle – då stängs torghandlarna ute

Publicerad 21 sep 2023
Torghandlarna på Stortorget är inte välkomna när det arrangeras internationell matmarknad.
Stortorget, Gävle. Foto: Werner Lerooy/Shutterstock.com.

Läs även: Gävles torghandlare får vara kvar

En myllrande matmarknad mitt på stadens torg är ett recept på en riktigt inbjudande stadsmiljö. I slutet av september skulle torghandlarna som till vardags driver sin verksamhet på Stortorget i Gävle kunna få sällskap av många foodtrucks och försäljningsstånd, men i stället har de fått information om att ingen torghandel får ske på Stora torget mellan tisdag 26 och lördag 30 september på grund av att kommunen då upplåter Stortorget åt en internationell matmarknad, något som Gefle Dagblad uppmärksammat i en nyhetsartikel.

"Som dubbeluthyrning"

De som alltid står på torget får alltså inte vara med när det ska vara en stor torgmarknad.

Enligt kommunens ordningsföreskrifter är det möjligt att upplåta hela torget, inklusive de handelsplatser där torghandlarna bedriver sin verksamhet, till andra aktörer. De skedde under stadsfesten i Gävle och när kungaparet besökte staden nyligen i samband med kungens firande av att ha suttit femtio år på tronen.

− Torghandlarna som säljer allt från frukt och grönt till fisk och korv betalar för att få bedriva sin verksamhet på torget så jag tycker att man kan säga att kommunen hyr ut samma platser dubbelt upp när man gör så här, säger Eva Cooper, Företagarnas regionchef i Gävleborg.

Miss från kommunen 

Enligt kommunen har situationen uppkommit genom en miss i kommunikationen. Att den internationella matmarknaden ska komma har varit känt sedan i våras, men informationen till torghandlarna gick ut för bara en och en halv vecka sedan. De skulle kunna flytta verksamheten till Rådhustorget som ligger en kort promenadväg från Stora torget i Gävle, men för att få stå där krävs tillstånd av polisen och handläggningstiden för sådana ärenden ligger på ungefär tre veckor. Matfestivalen börjar om mindre än en vecka.

− Jag hoppas verkligen att det går att hitta en lösning, men tiden är knapp. Om Stortorget ska vara ett levande torg året om måste kommunens service till torghandlarna bli bättre. Vi har sett en ökning av antalet konkurser i Gävle med 37 procent och många har det tufft. Att då stänga av torget för handlarna när det är lönevecka och mycket folk i rörelse är fel, säger Eva Cooper.

Sektor Livsmiljö i Gävle kommun har haft ett möte med torghandlarna där Eva Cooper deltog. Kommunen hoppas kunna hitta en lösning.

Fler nyheter från Företagarna