podcast news play företagaren I media förmån faq

Företagarna i livesänd pressträff: "Glöm inte bort jobbskaparna"

Under torsdagen kallade Region Gävleborg till pressträff för att ge färsk information om coronavirusets framfart i länet. Med på livesändningen var Företagarnas regionchef Eva Cooper.
Publicerad 22 apr 2021
Företagarnas regionchef i Gävleborg Eva Cooper om pandemiläget

Eva Cooper deltog under torsdagen på en livesänd presskonferens med anledning av coronavirusets framfart. Under det senaste året har flera företagare och anställda tvingats ställa om och de som kan försöker att jobba hemifrån.

- Man har ändrat sin vardag och skapat nya rutiner, förändringar som betytt både ris och ros, säger regionchef Eva Cooper.

Småföretagen har slagit knut på sig själva

Cooper menar att företagare har tappat sina naturliga mötesplatser där de tidigare gjort nya affärer.

- Alla har inte möjlighet att jobba utanför hemmet och dessa företagare har gjort sitt yttersta för att skapa en säker arbetsmiljö för anställda och kunder, säger Eva och forstätter:

- Alla har slagit knut på sig själva för att hålla sina verksamheter öppna, trots restriktionerna. 

Inte samma förutsättningar för mindre företag

De stora arbetsgivarna har länge dominerat Gävleborgs län och stått för den största delen av både jobb och skatteintäkter. 

- Men trots att Gävleborgs län är så pass tung inom industrin så får vi verkligen inte glömma bort småföretagen. Företag som har drabbats hårdast av pandemins restriktioner och som inte har samma administrativa muskler och resurser för att söka de statliga stöd som finns, förklarar hon och tillägger:

- I en region som vår, där ett fåtal industrigiganter dominerat är det lätt att glömma bort vilka riktiga jobbskapare småföretagare här är.

Största välfärdsskaparna i länet

De senaste 30 åren har Gävleborg läns småföretag ökat med nästan 16 000 jobb. I dag är det drygt 47 000 i länet som arbetar för småföretagen. 

- Småföretagen står för 27 procent för de kommunala skattetäkterna. Alltså 3,5 miljarder kronor som går från småföretagen till vår kommunala välfärden i länet. 

Avgörande för Gävleborg läns framtid

Det har nu gått ett år sedan pandemin började och glädjande nog har vaccinationerna gått framåt. Men Eva Cooper har en sista uppmaning:

- Vi måste göra och inte prata, alla behöver visa hur viktiga småföretagarna är för vårt län. Vi måste se till att blåsa liv i verksamheterna som gått på halvfart, säger Eva och tillägger:

- Det här gör vi endast genom att inte bidra till smittspridning just nu och det är allas ansvar. Jobben som småföretagen skapar är avgörande för Gävleborg läns framtid. 

Med på pressträffen var smittskyddsläkare Shah Jalal, hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Kaarme, vaccinsamordnare Tina Mansson Söderlund, utvecklingsdirektör Katrien Vanhaverbeke, landshövding Per Bill och företagaren Helena Åkerström Hartman

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.