För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Så kan en ohelig allians minska ungas chanser att få jobb

Publicerad 30 sep 2020
Snabbare och hårdare slår arbetslösheten mot unga under kriser. Med en ungdomsarbetslöshet i Sverige som nu uppgår till trettio procent riskerar vi att förlora en hel generation unga vuxna till långvarig arbetslöshet. Något regeringen verkar ha insett som i höstbudgeten föreslår tillfälliga skattesänkningar för unga. 
Foto: Eva Cooper, regionchef Företagarna Mellansverige

Uppfattningarna om effektiviteten vid tidigare sänkningar av arbetsgivaravgifter går isär. Nya resultat visar emellertid att de sänkta arbetsgivaravgifterna skapade dubbelt så många jobb och att kostnaden per jobb uppgick till 440 000 kronor - hälften så mycket som tidigare hävdats och en förhållandevis låg kostnad i jämförelse med andra reformer.

Givetvis krävs permanenta skattesänkningar som främjar företagande, jobbskapande och utbildning. Men en tillfällig sänkning av arbetsgivaravgifterna för unga är åtminstone något. 

En ohelig allians bestående av Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Moderaterna är nu i full färd med att stoppa sänkningen som föreslås. Trots att även jag ser problem i förslaget i höstbudgeten är min utgångspunkt, i kontrast till regeringsoppositionen, inte att stoppa, utan att förbättra befintliga förslag och politik.

Det finns andra tillfällen att slå emot regeringen – där inte Sveriges unga offras.

Skriver Eva Cooper, Regionchef Företagarna Mellansverige på Arbetsmarknadsnytt.se

Läs hela krönikan här

Fler nyheter från Företagarna