headphones newspaper video-player
Corona - råd och stöd till företag
Enligt Företagarnas undersökningar upplever endast en av tre företagare att polisnärvaron är tillräcklig för att de ska känna sig trygga. Foto: Sofia Nahringbauer

"Vad händer när de drar kniv?"

För Ica-handlaren Anders Waller i Söderhamn är kränkningar och hot vardag i butiken, berättar Söderhamns-Kuriren. Satsa på polisnärvaro och tillträdesförbud, tycker Företagarna.

Ica-handlaren Anders Waller i Söderhamn blev för ett år sedan misshandlad av en kund inne i butiken. Den här veckan blev det slagsmål utanför entrén.

Det började med att två ungdomar åt bullar som de sedan inte ville betala för. Personalen försökte hålla kvar dem i väntan på polis. Då anslöt fler ungdomar och hotade personalen och slogs med knytnävar.

Väktare och sedan polis kom till butiken, men då hade redan de misstänkta försvunnit, skriver Söderhamns-Kuriren/Hela Hälsingland

Otryggt i handeln

Kränkningar och hot har blivit vardag för Ander Waller och hans medarbetare. 

- Det är så vanligt att man nästan inte reagerar, det finns ingen respekt mot vuxna. Vi vill inte ha det så här i vår stad. Vad händer den gången de drar kniv? Det är nära, säger Anders Waller i en intervju i Söderhamns-Kuriren.

Enligt Företagarnas undersökningar upplever endast en av tre företagare att polisnärvaron är tillräcklig för att de ska känna sig trygga. På landsbygden endast en av fyra. En av tre företagare har blivit utsatt för någon form av brott de senaste fem åren (2016).

Porta kriminella

För att komma tillrätta med problemet krävs flera åtgärder. I dag är det möjligt att porta personer som begår upprepade kriminella handlingar från idrottsarrangemang. Samma tillträdesförbud bör gälla för olika typer av affärslokaler, till exempel butiker och restauranger.

Företagarna anser även att satsningen på polisen bör ske över hela landet med fler synliga poliser på gator och torg. Varje kommun bör ha en polisiär trygghetskontakt med kännedom om det lokala näringslivet.

Räkna ut kostnaden för ditt medlemskap