För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas starka reaktion på de höjda kostnaderna för fossila drivmedel

Publicerad 24 jan 2022
Företagarnas regionchef Eva Cooper är kritisk till den höjda skatten på fossila bränslen - kan motverka syftet, säger hon till SVT Nyheter.

De höjda kostnaderna för fossila drivmedel påverkar väldigt många företagare i flera olika branscher menar Företagarnas regionchef Eva Cooper som ställer sig kritisk till ökningen och menar att det kan få motsatta konsekvenser än de man önskar. 

- Allt från städare som åker runt till både privatpersoner och företag. Vi har de som levererar mat, de som jobbar som snickare, målare, ja alla typer av verksamheter, säger hon i en intervju med SVT Nyheter. 

Höjd skatt på fossila bränslen kan motverka syftet

Lösningen kan vara för vissa företagare att öka sin kostnad, vilket i sin tur kan leda till ett kundtapp:

- Det kan ju innebära risken att man får minskat kundunderlag och då vinner man ingenting, säger Eva och fortsätter:

- Många företagare säger att de inte kan göra så speciellt mycket överhuvudtaget utan snarare är det här någonting som äter upp alla eventuella buffertar som man har. 

Bakvänd miljöpolitik 

Desto större del av företagarnas intänkter som äts upp av skatter desto mindre pengar finns det över till att göra de investeringar som behövs för att minska utsläppen.

- Just nu ser vi resultatet av politik där man inte riktigt har tänkt till på hur reglerna påverkar företagarnas kostnader, säger Cooper till SVT.

Mindre symbolpolitik, mer enkla och långsiktiga regler - det vill Företagarna i Mellansverige se mer av.

- Regler som faktiskt kan förbättra klimatet på riktigt, säger Eva Cooper avslutningsvis. 

Fler nyheter från Företagarna