För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Efter pandemiåret: "Återhämtningen går fascinerande snabbt"

Publicerad 10 nov 2021
Företagen i Dalarnas- och Gävleborgs län har återhämtat sig snabbt efter pandemin, berättar Företagarnas regionchef Eva Cooper till Dagens Industri.
Eva Cooper och Henrik Navjord om småföretagens återhämtning efter pandemin.

Med anledning av pandemin så har antalet Gasellföretag, det vill säga små och snabbväxande företag, minskat i Gävleborgs och Dalarnas län. Förra året var det 16 gaseller och i år är det enbart 13 stycken i Dalarna, men Svenskt Näringslivs regionchef Henrik Navjord, är trots detta positiv, skriver DI.se.

- Besöksnäringen hämtar sig starkt i länet just nu, ett stort hinder dock är arbetskraftsförsörjningen och kompetensförsörjning. Det går knappt att hitta folk i servicenäringarna just nu och många lämnade yrket under covid. Detta bromsar tillväxten men i stort hämtar sig besöksnäringen starkt just nu, säger Henrik till tidningen och tillägger:

- Vi har även få konkurser för tillfället vilket bidrar till den positiva känslan.

Positiv just nu-känsla

Eva Cooper, Företagarnas regionchef, håller med om den positiva just nu-känslan hos regionens företagare, även om det finns en viss oro: 

- Optimismen är nu generellt stark hos företagen i Dalarna, men det finns ett antal orosmoln. Här kan alla myndigheter - från kommuner till de nationella myndigheterna - se över hur man arbetar med service och bemötande gentemot företagen, säger Cooper till DI.

I år gick Gävleborg från 19 gaseller till 16 stycken, en siffra som inte är helt chockerande menar Eva:

- Gävleborgsföretagen har generellt sätt inte drabbats lika hårt och djupt som många andra under pandemin, vilket ger kraft framåt.

Regelröjning för ett bättre företagsklimat i regionerna

Avslutningsvis vill Eva Cooper uppmana kommunerna i länet att verkligen visa på samarbete och samverkan mellan näringsliv och det offentliga framöver. Vilket kräver ett rejält krafttag om det ska uppnås:

- Det finns ett antal gärdesgårdar som behöver rivas. Gävleborg är ett län med många goda möjligheter, vilket kanske inte alltid märks så tydligt. Ett bättre företagsklimat leder till fler arbetstillfällen och nya varor och tjänster – det är här de skattekronor som bygger Gävleborgs gemensamma välfärd skapas.

Fler nyheter från Företagarna