För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ludvikaentreprenören efter domen mot Tillväxtverket: "Gäller att ha is i magen"

Publicerad 23 jun 2021
I fredags kom domen från Högsta förvaltningsdomstolen som nu slagit fast att Tillväxtverket inte tillämpat stödet till korttidsarbete på rätt sätt. En bekräftelse många småföretagare som drabbats av Tillväxtverkets katastrofala beslutsfattande väntat på att få.
Företagarna Ludvikas ordförande Gösta Bergström är bara en av många småföretagare som drabbats av problem med Tillväxtverket.

Ludvikaföretagaren Gösta Bergström äger och driver sedan 30 år tillbaka Video Communication AB tillsammans med sin fru Lilian. Men när pandemin drog över slog den hårt mot den annars så uppbokade videokommunikationsfirman. Mitt i allt coronakaos tvingades Gösta även att gå upp till kamp mot Tillväxtverket.

När vi pratade med Gösta Bergström, som också är Företagarna i Ludvikas ordförande, i april kände han sig förtvivlad. Han vittnade då om katastrofala handläggningstider, dålig kommunikation och avslag från Tillväxtverket när det kom till utbetalning av korttidsstöden. 

- Man håller i och håller ut men man orkar inte med hur länge som helst. Jag har plockat pengar ur egen ficka för att betala ut lön till min anställda, sa Gösta Bergström när han i våras berättade att han inte fått utbetalt korttidspermiteringslön för sin anställde.

Har gjort felaktig tolkning av lagen

Enligt lag är jämförelsemånaden den kalendermånad som infaller tre månader före den kalendermånad då Tillväxtverket fattar beslut om godkännande av stöd. Det betyder att många företag som fått sin rätt till stödet avslaget skulle ha fått det, om inte Tillväxtverket gjort den felaktiga tolkningen av lagen.  

− Nu förutsätter vi att de företag som fått felaktigt beslut som gått dem emot och som skulle gynnas av en annan jämförelsemånad får en omprövning av Tillväxtverket, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas arbetsrättsexpert.

Nu börjar Gösta, likt många andra småföretagare, att se en ljusning. Men han känner inte att han kan vara helt säker på om han får återbetalt det som han själv ligger ute med ur egen ficka:

- Det är lön jag är berättigad att få men som jag inte fått pengar för. Och det här ärendet ligger hos förvaltningsrätten och jag kan inte se annat än att jag kommer få rätt i frågan. Jag kan bara hoppas på att de inte kräver mig på mer pappersjobb utan litar på underlaget och mitt ord och betalar ut den summan de faktiskt är skyldiga mig, säger Bergström och fortsätter:

- Jag har även ställt frågan hur en retroaktiv utbetalning av lön för 2020 ska gå till då bokföringsåret är avslutat och deklarationerna inlämnade för både företag och privat. En lösning kan vara bokföringsnämnden. Det känns tyvärr inte helt enkelt.

Ser en ljusning

Företagaren hoppas på att företaget ska kunna återgå till det normala. Gösta Bergström bekräftar att jobben börjat trilla in igen och försöker ha lite is i magen fram till hösten.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna