För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tillväxtverket har haft fel om korttidsarbete

Publicerad 23 jun 2021
Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att Tillväxtverket inte tillämpat stödet till korttidsarbete på rätt sätt.
Foto: Tillväxtverket.

Stödet till korttidsarbete har gjort att många företag som såg sin omsättning störtdyka på grund av pandemin inte behövt säga upp personal. Företagarna välkomnade stödets införande, men har bland annat kritiserat de långa handläggningstiderna hos Tillväxtverket – och lagstiftningens utformning.

− Många företag har fått vänta orimligt länge på att få stöd. Det allra minsta man kunde förvänta sig då är att handläggningen är korrekt, men till råga på allt har många företag fått felaktiga beslut, säger Lise-Lotte Argulander, Företagarnas arbetsrättsexpert.Lise-Lotte rund.png

Det är Högsta förvaltningsdomstolen som i en prejudicerande dom nu går på Kammarrättens linje från tidigare i våras om hur den så kallade jämförelsemånaden i stödet ska tillämpas. Tillväxtverket överklagade den domen, men får nu än en gång finna sig i att myndighetens tolkning inte har stöd i lagstiftningen.  

Enligt lag är jämförelsemånaden den kalendermånad som infaller tre månader före den kalendermånad då Tillväxtverket fattar beslut om godkännande av stöd. Det betyder att många företag som fått sin rätt till stödet avslaget skulle ha fått det, om inte Tillväxtverket gjort den felaktiga tolkningen av lagen.  

− Nu förutsätter vi att de företag som fått felaktigt beslut som gått dem emot och som skulle gynnas av en annan jämförelsemånad får en omprövning av Tillväxtverket, säger Lise-Lotte Argulander. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna