podcast news play företagaren I media förmån faq

Gösta fick avslag av Tillväxtverket trots 30-års verksamhet: “Inte jobbat tillräckligt länge”

Sedan 30 år tillbaka driver Gösta Bergström tillsammans med sin fru Lilian den framgångsrika Ludvikafirman Video Communication AB vars huvudsyssla är att producera film. Men när pandemin slog till tog det stopp och sedan dess har det varit en utdragen kamp mot Tillväxtverket - i hopp om att hålla verksamheten levande.
Publicerad 4 maj 2021
Foto: Privat

Som en blixt från klar himmel slog pandemin till och från en dag till en annan upphörde uppdragen att trilla in till den annars så levande och välbokade verksamheten som bedrivs av Företagarna Ludvikas ordförande Gösta Bergström

- Det blev locket på direkt. Kunder drog tillbaka sina planerade beställningar och vi försökte ställa om med nya erbjudanden och lösningar, förklarar Gösta och fortsätter:

- Men det var förgäves. “Inte just nu” har varit ett återkommande svar under årets gång och projekt som låg i start fasen är skjutna på framtiden till dess restriktionerna ändras.

Fick inte stöd i tid

För att hålla verksamheten flytande var det viktigt att så snabbt som möjligt få coronastöd. Något som visade sig vara svårt trots de höga lovorden från politiker och den svenska regeringen.

- Till en början gick det bra men sedan började det gå utför. Vi fick inga beslut och kunde då inte heller söka för nästkommande perioder, förklarar Bergström.

Efter flera månader av jagande och otaliga samtal till Tillväxtverket kom tillslut beskedet: Godkänt för den anställde men avslag för Gösta Bergström . Anledningen? Gösta hade inte jobbat tillräckligt länge.

- Man menade att jag inte varit tillräckligt anställd i företaget som jag äger och driver sedan 30 år tillbaka. Jag hade hoppat över att ta ut en lön en månad i december 2019 som är en av basmånaderna och det blev jag straffad för, berättar företagaren. 

Ligger ute med 100.000 kronor

I nuläget ligger Gösta Bergström ute med över 100.000 kronor i lön till sin anställde, pengar som förväntades betalas ut i början av april:

- Det är det här som får bägaren att rinna över. Varje gång jag ringer så får jag bara besked om att ärendet ligger för handläggning. 

Kan tvingas gå i konkurs

Nu vilar ödet i kammarrättens händer då en överklagan, tillsammans med 5000 andra överklagningar, ligger hos förvaltningsrätten. Läget som sedan ett år tillbaka är akut har föranlett Gösta till att ta ett fördärvande beslut:

- Man håller i och håller ut men man orkar inte med hur länge som helst. Jag har plockat pengar ur egen ficka för att betala ut lön till min anställda. Man måste sätta en gräns för hur mycket mer tid man ska ge det här, säger han och fortsätter:

- Har jag inga pengar om en vecka, ja då är det med sorg i hjärtat vi antagligen ansöker om konkurs.

Gösta Bergström menar att Tillväxtverkets fyrkantiga ramar är slöseri med tid och pengar för båda parter. 

- Hade man bara anpassat stöden efter varje verksamhet så hade det inte behövt bli så här, det är inte svårare än så, säger entreprenören som just nu i maj fortfarande väntar på utbetalning för sin anställda för perioden december 2020 – maj 2021. 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.