För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Günther Mårder om hemligheten bakom framgångarna

Publicerad 18 feb 2021
Företagarnas VD Günther Mårder är en fena på investeringar - både ekonomiskt men likväl när det kommer till känslolivet. Under onsdagen höll han en öppenhjärtig och inspirerande föreläsning till mellansveriges företagare.                                                                                                                     - Jag förlorade vid ett tillfälle allting men på fem år lyckades jag återhämta mig ekonomiskt, berättar Mårder.
Günther Mårder menar att företagare är risktagare.

Som ung började Günther Mårders intresse för börsen att växa och inte helt otippat såg han potentialen i att investera. Han hade ett mål - 25 miljoner innan 25 år. 

Målet: 25 miljoner innan 25 år

I dag jobbar Mårder som VD på Sveriges största företagarorganisation Företagarna och vid sidan av investerar han i olika bolag. Under föreläsningen, som modererades av Företagarnas regionchef Mellansverige Eva Cooper, var entreprenören tydlig med vikten av att våga ta risker:

- Vi har en tendens att leva i nuet och vill sällan tänka på att de val vi gör i dag kan skapa helt andra förutsättningar i framtiden. 

Günther Mårder visade på ett praktiskt exempel, som att ändra en dålig vana i vardagen och vad det kan resultera i.

- Jag gick ner 30 kg genom att promenera och dricka gott varannan helg istället för varje helg. Där och då kändes det kanske meningslöst men resultaten blev otroliga, säger han och fortsätter:
- Samma gäller vid sparande och investeringar. Kanske ser du inte resultat här och nu men med tiden kan mycket hända.

Företagare är risktagare

Elitinvesteraren poängterade att de som driver företag är risktagare. Vilket enligt Mårder är den stora framgångsfaktorn. Men han lyfter också vikten av att göra det så tryggt som möjligt även när det kommer till arbete, privatliv och hälsa.
- Det händer att vi hamnar i kriser. Om vi visualiserar att vi har tre ben att stå på och ett av de faller så är det viktigt att vara stabil på de andra två, säger han och uppmuntrar publiken till att reflektera över sina livssituationer i sin helhet. 

Günther Mårder vet av egen erfarenhet att livet kan ta en tvärvändning både på gott och ont.

- Det är därför viktigt att hitta en strategi som man följer. 

Våga investera

Avslutningsvis förklarar VD:n att man bör undvika att spara via banken då det inte ger någon avkastning.

- Investera istället, det är någonting vi alla kan göra oavsett om summorna är stora eller små, säger Günther Mårder. 

Fler nyheter från Företagarna