För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Kontraproduktivt och verklighetsfrånvänt av facket

Publicerad 13 nov 2020
Eva Cooper, regionchef Mellansverige, kritiserar i sin krönika fackens bristande omdöme i samband med att de mitt i en krisande pandemi varslat om lönestrejk.
Foto: Eva Cooper, Regionchef Företagarna Mellansverige

Vi står mitt i den förmodligen värsta sociala- och ekonomiska kris i modern tid. Företag har gått från att vara lönsamma till att kämpa för sin överlevnad. Dessa företag hittar vi i alla möjliga olika branscher och i alla delar av landet. Människor har gått från att vara arbetstagare till att bli arbetslösa. Sedan början av mars har nästan 100 000 personer varslats i Sverige och Arbetsförmedlingen bedömmer att vi kommer att få se en fortsatt dramatisk ökning av arbetslösheten framöver. Över en halv miljon anställda har korttidspermitterats och när hårt pressade företag med obefintliga eller negativa marginaler tvingas sänka sina kostnader så riskerar en stor del av dessa att bli arbetslösa.

Trots denna verklighet har HRF och Handels fackförbund ansett det lägligt att varsla om strejk för högre löner.  Av de 100 000 varslade är det dessutom allra flest inom hotell- och restaurangbranschen. HRF:s egna medlemmar är alltså de som drabbats mest av att företagen gått på knäna. 

Ett kontraproduktivt agerande som i förlängningen riskerar att innebär att flera av deras medlemmar så småningom inte har ett jobb kvar att gå till. När hårt pressade företag pressas ännu hårdare är sannolikheten att fler jobb och resurser skapas tämligen liten. Hur innovativa företagare än må vara.

Läs hela krönikan i arbetsmarknadsnytt.

Fler nyheter från Företagarna