podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarnas känga till regeringen - "Ni gör det omöjligt!"

Publicerad 21 dec 2020
Regeringen har aviserat en förlängning av nuvarande förordning om stöd för korttidsarbete med vissa ändringar och tillägg. Men övergången till den nya förordningen skapar ett allvarligt glapp i utbetalningarna för företagen.            - Vi får inte ens en chans att driva våra verksamheter, säger Roger Hjälm, ägare på Katrinelunds gästgiveri och sjökrog.
Foto: Shutterstock.com

Det handlar om ändringar i regelverket och otydliga direktiv som gör att företagare i kris får vänta ytterligare på stöd. Väntetiderna har varit långa redan nu. Flera tusen företag har fått vänta i upp till fyra-fem månader på ytterligare utbetalningar efter sommarens avstämningar och så sent som i slutet av november hade drygt 4 000 företag ännu inte fått besked.

- Att försena och ändra om ytterligare i korttidsstödet under en pågående pandemi är en allvarlig felprioritering, säger Eva Cooper, regionchef för Företagarna Örebro län.

Chansar sig fram

En av de som drabbats hårt av pandemin är krögaren Roger Hjälm som riktar skarp kritik mot regeringens krisstöd:

- Ingen kan svara på till vilken grad jag kan permittera min personal och vi lever för tillfället på sparade pengar. Vi blöder och det känns vidrigt, säger han förtvivlat och förklarar vidare hur de just nu tvingas chansa sig fram. 

Företagarna har lämnat in ett förslag på förlängning av korttidspermitteringarna. Ett förslag som även innehåller en del anmärkningar vad gäller utförandet av stödet.

- Myndigheten spelar roulette med företagens överlevnad som insats, säger Företagarnas vd Günther Mårder i en intervju med TT.

Fler nyheter från Företagarna