För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Upphandlaren: ”ifrågasätt oss”

Publicerad 25 mar 2023
Det finns ingen lokal statistik för hur många stora respektive små företag som har vunnit anbud i Ängelholms kommun. Av de drygt 15 personer som hade samlats när Företagarna Ängelholm bjöd in till lunch med upphandlingsenheten var ett par stycken småföretagare leverantörer åt kommunen.

– När jag började var vi mer av en upphandlingsfabrik, vi gör en utvecklingsresa. Det har skett en stor förändring som har gjort det lättare för alla parter att jobba med upphandling nu, säger Anna Nordström, upphandslingschef i Ängelholm sedan fyra år tillbaka.

Ängelholms kommun gör även upphandlingar för två fastighetsbolag och den lokala flygplatsen. Det görs upphandlingar för 800 miljoner kronor per år och i dag har kommunen omkring 600 aktiva avtal.

– Statistiken visar på fler anbud per upphandling nu, säger upphandlingsstrategen Carolina Dorup.

Hur ska småföretagare kunna bli en part till kommunen?

– Prenumerera på de upphandlingar som vi lägger ut så ni är uppdaterade. Det finns andra vägar in, vi behöver mötas. Visa upp er för oss, uppmanar Dorup.

Kommunen gör regelbundna företagsbesök och ser gärna att man tar kontakt – även om det kan kännas som att vägen in är lång.

– Vi kan erkänna att vi inte alltid är jättebra på att föra dialog med er i näringslivet. Men vi försöker vara kreativa och hitta vägar för att främja det lokala näringslivet bäst vi kan, säger Nordström.

Båda medger att det finns förbättringspotential och att även om de är experter på upphandling så betyder inte det att de är experter på alla branscher. Där har företagarna en viktig roll i att bolla funderingar med det offentliga för att hjälpas åt att utvecklas.

– Ifrågasätt oss så tar vi det ni säger i beaktning. Ni kan skapa en tanke hos oss upphandlare, säger Dorup.

Fler nyheter från Företagarna