För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

HELkom i Borås har antagit klimatlöften

Publicerad 8 maj 2024
HELkom är ett av 92 företag som antagit löften inom ramen för Klimatlöftet för företag. Företaget erbjuder IT och telefoni och företagets vd Andreas Åkervall vill vara med och driva utvecklingen mot en mer hållbar värld. Vi bad honom berätta varför de valt att engagera sig i Klimatlöftet för företag.
Andreas Åkervall, vd på HELkom

Varför har ni valt att gå med i Klimatlöftet för företag och vad vill ni förbättra?

 – Jag tror någonstans att om vi skall kunna göra en stående förändring så måste vi göra det tillsammans och att då vara med i ett sådant här sammanhang där det finns många grymma experter och en massa engagerade människor så kommer vi långt. Att vi dessutom själva har sagt att vi drivs för att våra kommande generationer skall ha en levande planet gör ju verkligen att vi måste vara med och driva på!

Har du något du vill dela med dig av, någon förbättring ni gjort som även andra skulle kunna göra?

– Ett stort steg vi tagit är kring inköp där vi verkligen minskat ner på antalet leverantörer samt samlar inköpet på färre dagar. Vi försöker fråga alla kunder hur bråttom det egentligen är! Sen återanvänder vi alltid kartonger, vi har inte köpt en enda kartong för att skicka prylar sedan vi startade!

Vilket klimatlöfte ser du som den största utmaningen för er att jobba med?

– Den största utmaningen för oss är att räkna på vår totala klimatpåverkan.

Finns det exempel på bra samverkan mellan företagen och Borås kommun med syfte att minska utsläpp och klimatpåverkan?

 – Borås har startat ett initiativ som heter Klimatneutrala Borås 2023 bland annat, sedan vet jag det finns massa andra bra saker som bubblar kring samverkan på olika sätt mellan staden, högskolan och näringslivet!

Löften som HELkom antagit:

  • Beräkna företagets totala klimatpåverkan och ha mål om årliga utsläppsminskningar.
  • Söka gröna finansieringar för nya satsningar.
  • Ha en klimatstyrande resepolicy för hållbara tjänsteresor.
  • Analysera klimatpåverkan från inköp.
  • Minska klimatpåverkan från inköp.

 

Om Klimatlöftet för företag

Klimatlöftet företag är ett projekt som leds av Västsvenska Handelskammaren i samverkan med Företagarna Västra Götaland och Klimat 2030 Västra Götaland ställer om med stöd av Västra Götalandsregionen. Programmet startade i oktober 2023 och pågår under ett år. Sedan tidigare finns också Kommunernas klimatlöften, en satsning inom kraftsamlingen Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om. 

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna