För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Jubel på Luna Vingård & Restaurang efter beskedet om gårdsförsäljning

Publicerad 12 jun 2024
Nästa vår räknar regeringen med att det ska vara möjligt för småskaliga och hantverksmässiga producenter av öl, vin, cider och sprit att sälja sina varor direkt till besökare.                                                                                                    –Det här är verkligen goda nyheter och ett besked som vi har väntat väldigt länge på, säger Javier Gonzalez Amador, som driver Luna Vingård & Restaurang i Lysekil.
Javier Gonzalez Amador odlar ekologiska druvor på vingården, dit de välkomnar besökare för guidade turer.

Som Företagarna skrivit tidigare så välkomnar vi att regeringen efter många turer gör verklighet av gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker.
Gårdsförsäljning blir verklighet 2025

Javier Gonzales Amador och Anette Niklasson har i närmare 15 år drivit sin vingård utanför Lysekil. Hittills har det endast gått att provsmaka vin i samband med ett vingårdsbesök och middag i tapasrestaurangen, med vilken de i år firar 20-årsjubileum. Men från nästa år kan alltså vingårdsbesökare även få köpa med sig ett par vinflaskor hem efter sitt besök.

Kommer att gynna hela kommunen

Javier berättar att han först var skeptisk när han nåddes av nyheten om gårdsförsäljning.

− Jag trodde helt enkelt inte att det stämde. I många år har gårdsförsäljning varit uppe till förslag men det har varit så många turer fram och tillbaka att vi tänkte att detta var ytterligare ett sådant tillfälle, vilket gjorde att vi hade svårt att tro att det verkligen var på riktigt denna gång! När vi förstod att det verkligen var sant kände jag bara att ”wow – äntligen”! Det här kommer att betyda väldigt mycket för besöksnäringen i Lysekil. Vår vingård blir ett besöksmål, vilket var vårt mål från allra första början och en destination att addera till de övriga som vi redan har i kommunen. Hela Lysekil kommer att gynnas av det här beslutet, i form av fler gästnätter, mer skatteintäkter och fler jobbtillfällen, säger Javier.

Vill satsa och bygga ut

Att beskedet kom just nu tackar Javier och Anette sin lyckliga stjärna för, då de under en tid velat satsa och bygga ut men inte tagit steget.

− För vår del var det perfekt tajming! konstaterar Javier.

På Luna Vingård producerar de i snitt 1000 liter vin per år och de nya lättnaderna kommer inte att innebära att de kommer att sälja mycket mer vin än tidigare men det får andra positiva effekter, tror Javier:

−Vi har jobbat med guidade turer på vingården länge och nu kommer vi ha möjlighet att paketera upplevelsen på ett ännu bättre sätt. Gästerna kan köpa med sig en flaska som ett minne från sitt besök här i Lysekil.

Heléne Lycke, som är ordförande i Företagarna Lysekil, välkomnar också beskedet om gårdsförsäljning.

− Att man i djungeln av alla regler man som småföretagare ställs inför får en lättnad som den här, gör ju att man fylls med ännu mer energi och driv. Allt som görs för att underlätta för företagare i en liten kommun där vi har problem med tillväxten är ju positivt och det här är jättebra nyheter för hela Lysekil! säger Heléne.

Fler nyheter från Företagarna