För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Tomas Olofsson är Årets Företagare i Ale

Publicerad 8 aug 2024
Med sitt företag Swanssons Telemekanik AB är Tomas Olofsson Årets Företagare i Ale. Här berättar han om hur det hela började, delar med sig av sina bästa företagartips och några av företagets framgångsfaktorer.

Vad var det som fick dig att bli företagare?

– Det började för snart 40 år sedan, när jag hade en idé om hur man kunde göra spänningsomvandlare för mobiltelefoner i lastbilar på ett bättre och mer kostnadseffektivt sätt än de som fanns på marknaden. Sven Swanson och jag slog ihop våra kloka huvuden och konstruerade vår första DC/DC omvandlare till mobila telefoner för lastbilar. Vi ville gärna sjösätta vår idé och se vad den kunde leda till. Sedan hade Sven och jag många andra elektronikkonstruktioner som vi ville få fram och ut på marknaden. Vi fortsatte med batteribackuper för säkerhetssystem som brandlarm, inbrottslarm och passagesystem.

Berätta lite om företaget!

– Vi konstruerar och tillverkar batteribackuper för säkerhetssystem för brandlarm, inbrottslarm, passage och UPS enheter för datahallar, trygghetssystem, nödljusanläggningar, portar, dörrautomatik. Vi säkerställer att viktiga säkerhetssystem skall fungera i alla lägen – som försvaret, kriminalvården, polismyndigheten, sjukvården och andra myndigheter.

Vad är det ni gör i ert företag som sticker ut från mängden och gör er unika?

– En stark produktutveckling på strömförsörjning för kritiska säkerhetssystem där vi hela tiden är på jakt efter nya smarta och säkrare lösningar, använda den senaste tekniken och driva utvecklingen framåt. Exempel på det är ny laddningsteknik som sparar både energi och batteri och säkrare integrering med kunders säkerhetssystem. Lägg därtill nästan 40 års kunskap av strömförsörjning för säkerhetsbranschen.

Vad i ditt företagande gör dig mest stolt?

– Att vi kunnat kombinera kunders behov och våra lösningar till produkter som levt i flera decennier. På en stark tvåa kommer vårt stora sociala engagemang, som alltid har varit viktigt för oss på Swansons. Vi har genom åren anställt människor som inte har haft lätt att hitta jobb och varit långt från arbetsmarknaden och där hittat pärlor bland dem som jobbar hos oss nu. Jobbat med skolor med praktikplatser för ungdomar, som inte orkat med skolan och på så sätt gett dom lite luft i skolarbetet och hjälp dem fullfölja sina program.

Hur ser framtidsvisionerna ut?

–”Never out of power” sammanfattar vår affärsidé. Vi vill hjälpa till att skapa en säkrare och tryggare vardag för människor med det vi gör. Att utveckla och producera utrustning för avbrottsfri strömförsörjning som garanterar driften av våra kunders säkerhetsanläggningar, som har övervakning av alla viktiga funktioner och som varnar för driftstörningar genom integration med kunders säkerhetssystem. Producerade i en miljö som är trygg och bra för medarbetare och kunder och samhället runtomkring. Genom detta bli det naturliga valet av leverantör av batteribackup till säkerhetssystem

Vilka är dina bästa företagartips?

– Att våga följa sina visioner och driva dem framåt även om det blir fel ibland. Många bra saker för med sig några misslyckade men det får inte bli en anledning till att ge upp. Att omge sig med duktigare medarbetare än en själv.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i verksamheten?

– ISO systemet som vi håller på med att uppdatera och omcertifiera under hösten innehåller mycket hållbarhet både för miljö, produkter vi gör och medarbetare, kunder och samhället runt omkring. Vi arbetar kontinuerligt med hållbarhet tillsammans med våra kunder.

Juryns motivering:

En 28 årig grabb började sin karriär med intresset teknik i källaren i bostaden på Smedjebacken, Älvängen. ”Swansons” som är ett familjenamn blev startskottet 1986 till bolaget Swansons Telemekanik AB.

Ett bolag som därmed hade stora erfarenheter av reservkraftsystem – snart 40 år i branschen och började också att specialtillverka kraftiga DC/DC omvandlare för mobila telefonsystem. De behövde en större lokal för verksamheten och den hittade de i Älvängen, där de hade goda möjligheter att utveckla verksamheten med bland annat ett stort arbete inom företaget med att säkerställa kvaliteten och minska miljöbelastningen, detta resulterade i att företaget nu är certifierat för både ISO9000 och ISO14001.

Sedan dess har de utökat sortiment med batteribackuper samt andra och kundanpassade strömförsörjningsprodukter, ny teknik, blivit delägare i EMC Väst där de kontinuerligt har möjlighet att göra EMC-mätningar och blev också ett forum för utbyte av erfarenheter och nya idéer.

2017 gick startskottet för Swanson 2,0 vilket innebar en stor satsning på ny teknik, ny grafisk profil etc. för att stärka varumärket, detta gjorde att omsättningen ökade kraftigt och antalet anställda ökade markant till 14 personer. Det innebar att de fick leta nya större anpassade lokaler och 2022 kunde de flytta in i nyproducerade och designade lokal som helt och hållet uppfyllde deras högt ställda önskemål med både stora lager och produktionsutrymmen.

 

Tomas går nu vidare till Regionfinalen för Årets Företagare & Årets Unga Företagare, den 5 september i Partille Arena.

Se alla övriga finalister:

Fler nyheter från Företagarna