För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Sebastian Hesser Bröderna Bröd är Årets Unga Företagare Orust

Publicerad 11 maj 2023
Inget stoppar Sebastian. Knappt hade han tagit studenten för att testa idéen att leverera hembakat bröd direkt till kund på lördagsmorgnar. Nu, bara 1,5 år senare, finns ett aktiebolag, en helhetslösning som lokala bagerier kan ansluta sig till och sex egna förare. På årets företagargala på Tjörnbro Arena utsågs han till Årets Unga Företagare Orust!
Foto: Agnes Jalin

Stort grattis! Berätta lite kort om ditt företag

– Jag har byggt en plattform som låter lokala bagerier erbjuda hemleverans av sitt nybakade sortiment direkt hem till kundernas ytterdörr, utan att behöva krångla med externa system och endast fortsätta göra det de är bäst på - att baka. Allt finns inbyggt i ett system som automatiserar hela processen från att kunden gör sin beställning och betalar till packning och slutleverans. Idag har jag fem bagerier anslutna och fem-sex chaufförer.

– Allt började sommaren 2021 efter att jag tagit studenten. Jag ville utveckla konceptet att leverera nybakat bröd till kunder, något som många unga gör i sitt bostadsområde för att tjäna extra pengar. I början bakade jag allt själv hemma i köket. Köket blev snabbt för litet och jag började samarbeta med ett bageri i Göteborg för att skala upp. Snart fick jag nya utmaningar att hinna packa och leverera allt på lördagsmorgonen. Tillsammans med IT-utvecklare, utvecklade vi system som optimerade packningen och leveransrutten.

– Samtidigt började kunderna efterfråga bröd från sina lokala bagerier. En ny idé tog fart och tillbaka på ruta ett skissade jag upp en ny plattform, som lanserades nu vid årsskiftet. Redan i mars anslöt sig de första lokala bagerierna för att erbjuda sina kunder sitt nybakade sortiment, ända fram till dörren på morgonen.

Vilka är dina framgångsfaktorer?

– Jag har extremt stort tålamod, jag ger inte upp förrän det fungerar. Jag vill sätta konceptet och det basala först innan jag gasar på. Att helt enkelt inte vara för ivrig i början.

– Jag är även kreativ när det kommer till att hitta lösningar på problem. Det är bra för jag har ju hela tiden haft en begränsad budget. Företaget är helt uppbyggt från grunden av mitt egna kapital, så det har verkligen behövts smarta lösningar. Jag har öppet synsätt för nya infallsvinklar och vill alltid lyssna in mina kunders behov.

På vilka sätt jobbar du med hållbarhet i verksamheten?

– Affärsidéen i sig minskar matsvinnet. Bageriet får beställningarna innan de börjar baka och kan anpassa mängden. Alla beställningar är betalda och bekräftade så det blir inget svinn.

– Även leveranskedjan är hållbar. Vi har ett optimeringssystem som räknar ut den kortaste och billigaste vägen mellan leveranser. Det är också bättre för miljön att fyra förare åker ut med 100 kassar i stället för att 100 kunder kommer med varsin bil till bageriet.

Vilka är dina största styrkor som företagare och ledare? 

– Jag är killen med visioner och idéer, sedan försöker jag hitta folk som kan förverkliga dem. Jag vill att alla ska se mig som lagkamrat. Vi ska tillsammans lösa problem. Vi-känslan är det jag vill förmedla. En stor styrka är jag vågar delegera ansvar till exempel till förarna. De har stort utrymme för att hitta sina egna rutiner. Sedan är återigen tålamodet en stor styrka.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare/företagare?  

– Jag hoppas att de säger att jag står bredvid dem och pushar och peppar alla åt rätt riktning. Att de känner att de får eget ansvar.
Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Det är ingen idé att tänka småskaligt, det finns en marknad och jag vill inte hålla tillbaka. Jag har idag fem bagerier på olika orter, sedan lanseringen vid årsskiftet. Modellen går att skala upp och behovet finns i alla typer av orter, från landsbygd till stad. Jag vill dock växa strategiskt och successivt. Tålamod!

Motivering:

Att hitta och fånga en boll
och att våga kicka igång från noll.

Att vara entreprenör
lika mycket som administratör.

Att därtill vara chef och ledare
gör ens synsätt lite bredare.

Att lyckas eller ej kan tyckas vara ett lotteri
men det handlar om att arbeta för att förverkliga sin strategi.

Det märks att denne unge företagare har gjort sin läxa,
utökar geografiskt och får därmed företaget att växa.

För att hitta sin första leverantör krävdes några försök,
innan det gick att lämna mammas kök.

Med målet att göra just din lördagsmorgon unik,
blir Bröderna Bröds leverans till dörr din nya frukostbutik.

Stort grattis till Sebastian Hesser, Bröderna Bröd,
Årets Unga Företagare Orust 2023

Fler nyheter från Företagarna