För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Jonas Creutz - Mio Trollhättan, är Årets Företagare i Trollhättan

Publicerad 5 jul 2022
Jonas Creutz driver Mio Trollhättan och utsågs nyligen med One Dream Real Estate AB, till Årets Företagare i Trollhättan.                                                              –Jag är hedrad, stolt och smickrad! säger Jonas.

Grattis till utmärkelsen – berätta lite kort om ditt företag!

– Mio är en ledande svensk detaljhandelskedja för möbler och heminredning. Mio ägs av handlarna som driver sina butiker utifrån Mios koncept och den lokala marknadens behov. Mio Trollhättan är ett familjeföretag där andra generationen driver det idag. Mio-kedjan fyller i år 60 år. Vår möbelbutik har funnits på samma plats, i Båberg, i 57 år. Vår vision är att Mio Trollhättan ska vara det självklara valet för möbler och heminredning i Tvåstadsregionen.

Vilka är era framgångsfaktorer?

– Mio Trollhättan har haft en mycket god utveckling dels tack vare Mio-kedjans strategiska arbete i att möta förändrat köpbeteende, men framför allt genom våra egna lokala initiativ på olika sätt. Vi har investerat i förnyelse av butiken, haft medveten satsning på vår personal i form av utbildningar och personalvård. Vi är också starkt engagerade i olika lokala nätverk och tar samhällsansvar genom att sponsra flera lokala föreningar och event av olika slag. För oss är det självklart att vi ska vara med och bidra till utveckling och livskvalitet för människor. Alla gynnas av ett rikt och brett föreningsliv, något vi vill vara en del av. Ytterligare en bidragande framgångsfaktor är vår lokala marknadsföring. På senare tid har vi exempelvis satsat mycket på film på sociala medier för att bygga vidare på relationen till våra kunder där vi låter dem få följa med oss ”bakom kulisserna” och lära känna oss närmare.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i er verksamhet?

– Vi agerar alltid långsiktigt och vill verka för ett hållbart företagande för både människor, samhälle och miljö. Förutom ovan nämnt om vårt samhällsengagemang arbetar vi även med hållbar personalutveckling med olika friskvårdsinsatser och regelbundna hälsokontroller för att bibehålla en välmående personal. Vad gäller vårt sortiment erbjuder vi hållbarhetsmärkta produkter och komponenter samt sorterar och återvinner allt förpackningsmaterial (som är ganska mycket i vår bransch). Vi använder oss också av elektronisk marknadsföring i stället för pappersutskick i brevlådor.

Vilken är dina största styrkor som företagare och ledare? 

– Lyhörd, prestigelös och delegerande. Jag kan inte allting bäst själv utan ser samarbeten med andra partners som självklart. Detta innebär att vi alltid omger oss med människor som alla är bäst på sin sak, på det sättet både utmanar och utvecklar det oss och vår verksamhet. Jag har också en tillåtande inställning till ansvar och låter min personal ha stort inflytande i det dagliga arbetet. För mig är det viktigt att min personal känner sig sedda och känner att de utvecklas. Om det blir fel eller begås misstag går det alltid att rätta till.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig?  

– Seriös, generös med glimten i ögat.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

– Stärka positionen lokalt med fler marknadsandelar är en utmanande möjlighet som ständigt är i fokus där vi hela tiden arbetar med att öka attraktionskraften i att vår butik ska vara värt ett besök. Ser också stora möjligheter i att utöka gränserna av vårt naturliga geografiska marknadsområde.

 
Att verka i en traditionell bransch är ingenting som sätter stopp för att tänka nytt hos den här företagaren. Han har inte bara tagit över ett familjeföretag och förvaltat det väl, utan har varit driven och nyfiken nog att med nya möjligheter skapat en stark tillväxt och lönsamhet. Utöver att driva en fantastiskt fin och lönsam möbelbutik bidrar han dessutom till Trollhättans Stads föreningsliv och integration. Därför förtjänar Jonas Creutz priset som Årets Företagare!
 

Fler nyheter från Företagarna