För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Unga Företagare i Mark räknar med fortsatt tillväxt

Publicerad 8 apr 2022
Årets Unga Företagare i Mark, duon bakom Hyssna Bygg, tror på fortsatt tillväxt men poängterar att de är noga med att en tillväxt inte får ske i en takt som tar fokus från företagets värderingar.                                                                             − Det är viktigt för oss att alla i teamet faktiskt ska ha en riktigt trivsam vardag här på företaget, säger företagets ägare Jakob Odén och Oscar Johansson.

Stort grattis till utmärkelsen! Berätta lite kort om Hyssna Bygg.

− Kort och gott så är vi idag en mindre, relativt nystartad, lokal byggfirma. Verksamheten är ungefär tre år gammal och dagligen har vi sex-sju personer ute på våra uppdrag, kombinerat med en till två duktiga skolelever som utför sina APL-utbildningar hos oss. Vi jobbar mot uppdragsgivare i form av både privatpersoner och företag, då det ger en mix som vi gillar. Det fina med att jobba mot privatpersoner är att skapa och förverkliga kundens önskemål. Delvis genom själva utförandet, men också genom att vi får dela med oss av vår kreativitet och visa hur hela teamet brinner för yrket. Uppdrag mot företag innebär i större del husleverantörer. I detta fall är det roligt att få vara del av något större, men också ta del av roliga husprojekt som många av oss gillar.

Vad tror ni är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt? 

− Det finns många väldigt duktiga byggföretag i bygden, som vi inte skulle tveka om att rekommendera för beställare. Vad vi tror att folk uppskattar och ser hos oss tror vi framför allt är engagemanget som visar att vi vill ge allt vi kan i varje projekt. Vi vill vara med och utveckla samt ta del av den utveckling som sker på andra håll i branschen.  Vi är ett lokalt, socialt och glatt gäng. Detta är något som vi värdesätter högt, då det ger positivt effekt åt alla håll. Roligare för kunden, hela vårt team och övriga partners som UE och leverantörer.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i er verksamhet?  

− I vår verksamhet värderar vi god arbetsmiljö högt. Detta speglar sig bland annat i val av skyddsutrustning, byggnadsställning och rastutrymmen. Hållbarheten för miljö och klimat är också något som alla påverkar. Vad vi tänker på extra mycket är hanteringen av avfall. Trivseln på arbetsplatsen och hur vi behandlar varandra är viktigt för oss. Vi och alla våra medarbetare spenderar en så stor del av vardagen tillsammans, och att då inte trivas rent socialt är ett slöseri med människors hälsa anser vi. I och med att vi jobbar så tätt ihop, arbetsgivare och arbetstagare, så får vi möjligheten att ta del av alla ovanstående aspekter på arbetsplatsen och lyssna på vad våra medarbetare har att säga.

Vilken är era största styrkor som företagare och ledare?  

− I vår kompanjonssituation är vi i ett läge där vi kompletterar varandra väl. Oscar förklarar Jakob som: En väldigt handlingskraftig person som åstadkommer mycket på en arbetsdag. Teoretiskt intresserad vilket ger utlopp i att fatta ”korrekta” beslut. Detta speglar sig väldigt gott i projekteringsarbeten och arbetsledning. Jakob förklarar Oscar som: En kille med hjärtat på rätt plats vilket visar sig i hans stora engagemang för vår personal och andra i omgivningen. Drivet att leverera den produkt kunden efterfrågar är något Oscar lägger stor vikt vid, vilket leder till fina relationer och resultat.

Hur skulle era medarbetare beskriva er som ledare? 

− Vi tror och hoppas på att våra medarbetare skulle beskriva oss som jordnära personer och att de ser att vi är väldigt måna om både projektets resultat, likaså resan dit i form av arbetsmiljö och övrig trivsel. Vi får dela mycket humor och skratt ihop med våra medarbetare, vilket vi tror att de också uppskattar och kan ge som en beskrivning. Alla verksamheter och arbetsgivare kan utvecklas, och inte minst vi som varit aktiva en kortare period. Detta är något som vi är ödmjuka inför och vi ser att våra medarbetare har stor förståelse för detta. Vi vill alla varandra väl.

Vad ser ni för utvecklingsmöjligheter med företaget?

− Vi ser att företaget har goda utvecklingsmöjligheter tack vare flertal förklaringar ovan. En viss tillväxt kommer att pågå framöver, dels i antal och i erfarenheter som förhoppningsvis kan leda till förbättringar. Precis som vi har tryckt på, trivsel och respekten av att alla i teamet faktiskt ska ha en riktigt trivsam vardag här, så är vi noga med att en tillväxt inte får ske i en takt som tar vårt fokus från dessa värderingar. Vi ser dock ljust på hur denna bransch ger många unga möjligheten att ta ett steg in i arbetslivet. Detta är något som vi vill uppmuntra och faktiskt ge chansen till de som önskar och förtjänar den. Dessa tankar ligger oss kanske extra nära då vi själva befann oss i denna situation för inte allt för längesedan och har på så sätt lättare att relatera.

Juryns motivering:

Två drivna företagare med hög precision i allt dom gör. Tillsammans har dom skapat en lagspelare som jobbar hårt i bakgrunden. På kort tid har positionerna flyttats fram och idag är man en viktig nyckelspelare i allt fler av Sveriges mest framgångsrika lag där ergonomi och arbetsmiljö löper parallellt med effektivitet och lönsamhet.

Fler nyheter från Företagarna