podcast news play företagaren I media förmån faq

Möt Ralf Jutvik Årets Företagare i Kungsbacka - Biotech

Möt Årets Företagare i Kungsbacka Ralf Jutvik, 95 år som fick ta emot utmärkelsen när Frukostklubben i Kungsbacka delade ut flera priser för att hylla det lokala entreprenörskapet i maj.
Publicerad 18 jun 2021

Berätta lite kort om din bakgrund och starten av företaget

- Själv är jag en skön blandning och min bakgrund är Biokemi och handelsutbildning och jag ville bli sjöofficer och blev löjtnant i Marinen men där försvann lusten. Med 3 andra likasinnade Umeåbor beslöt vi oss för en startup. Trots dålig ekonomi satsade vi på ämnet KROMATOGRAFI och vår uppfinning var inom jonkromatografi. Förutsättningarna var kanske inte dom bästa men en verkligt brinnande lust som inget kunde stoppa. Mitt jobb var marknadsföring av idén och jag kände på mig att det här – något äventyrliga- men fascinerande ville jag gärna arbeta med.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt

- Jag lyckats attraherar välutbildade, specialister från t.ex. Astra och utvecklat tillsammans med Sahlgrenska en ”blodpump” i världsklass där vi sluppit "1 ÅR AV ATT KOMMA IN I JOBBET”. Jag plöjer också tidskrifter inom mitt fack - Och där inte ens milstolpar av sköna kvinnor kan konkurrera.

Vilken är din största styrka som företagare och ledare?

- Att jag är rättvis och hjälpsam! –Ta gärna med dig hunden till jobbet om de uppför sig OK. Jag försöker vara ett föredöme då det gäller arbetstider – har ett bonussystem som är lika för alla. 

− Mitt jobb är inte mitt jobb, mitt jobb är min hobby. Därför tycker jag om att jobba och därför kan man jobba till man är 95 och hänga med.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som ledare och företagare?

- Välorganiserad, generös och med stark vilja till att vara uppdaterad kring marknaden och på detta sätt öka servicen mot kunderna. 

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget?

Personalen . Trots att vi är fler och bättre utbildade än någonsin, inser jag att vårt företags utvecklingsmöjligheter är att anställa rätt personal.

Tillåt mig citera Steve jobs: ” De galna , de missanpassade, rebellerna , problemmakarna, dom runda pinnarna i de fyrkantiga hålen……..dom som ser saker på ett annorlunda sätt”
DOM KNIPSAR VI GÄRNA…

Ralf Jutvik

 

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.