För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Veronica Börjesson har tagit fram smycket som hyllar vårdpersonalen

Publicerad 22 feb 2021
I Kungsbacka bor Företagarnas medlem Veronica Börjesson, som driver sitt företag Tilva Stålsmycken AB. För Veronica är välgörenhet en viktig del av sitt företagande. Hon har i dagarna lanserat sitt egendesignade halsband Beat Corona, som säljs till förmån för all vårdpersonal som arbetar på intensivvårdsavdelningar i Västra Götaland med covid-19 patienter.                   – Jag vill visa min uppskattning och ge lite tillbaka till de som sliter och kämpar med att hjälpa alla som insjuknat i corona, säger Veronica.

Veronica startade upp sitt företag 2015, som hon jobbar med parallellt med sitt arbete med handikappade barn. Idén till halsbandet Beat Corona fick Veronica när hon genom en nära vän såg hur vårdpersonal som arbetar med covidpatienter sliter under otaliga långa arbetspass.

– De har det oerhört tufft på jobbet, inte minst med all skyddsutrustning de måste bära och dessutom hamnar ofta familjelivet i kläm på grund av de långa arbetspassen. Beat Corona är ett halsband jag tagit fram där överskottet oavkortat ska gå till att handla in godsaker som sätter guldkant på tillvaron i vårdpersonalens fikarum. När jag först kläckte idén om projektet för min vän som jobbar på IVA blev hon rörd och började gråta. För vårdpersonalen är det så mycket värt att få uppskattning för det arbete det gör, om det så bara handlar om en smörgåstårta eller en fikakorg till personalrummet inför helgen.

Välgörenhet en del av verksamheten

Det är inte första gången Veronica jobbar med välgörenhet. Hon har tidigare bland annat stöttat Barndiabetesfonden, genom att skänka överskottet av sitt halsband Diabetesdroppen till fonden.
– För mig är det viktigt att inte bara tjäna pengar på mitt företag. Min son har sagt till mig att jag aldrig kommer att kunna leva av mitt företag eftersom jag bara gör välgörenhet men jag vill göra det som känns rätt och jag går mycket på min magkänsla. Vägen till framgång är inte alltid spikrak men jag tror stenhårt på att det blir bra i slutändan när man följer sin intuition och gör det som känns bra och rätt.

 

"Är det något du tror på så kör på och lita på din magkänsla."

Veronica säljer sina smycken genom sin webbshop och via återförsäljare, som exempelvis inrednings- och blomsterbutiker, frisör- och nagelsalonger och hotell. Hon är inte rädd för att ta kontakt med människor och sin orädda inställning har lett till många fina samarbeten.

– Ett samarbete med Börje Salming blev resultatet av att jag tog kontakt med honom via Facebook. HanBörje ringde då upp mig och bjöd hem mig till sig. Samarbetet vi sedan inledde handlade om projektet Bissen Brainwalk, där jag sålde halsband till förmån för hjärnforskning. När jag ändå var i Stockholm passade jag också på att knacka på hos Pernilla Wahlgren, för att höra om hon skulle vilja sälja mina smycken i sin butik. Pernilla var inte hemma så jag la ett paket med smycken i hennes brevlåda och ett par veckor senare gjorde hon ett inlägg på Instagram med mina smycken. Numera säljer hon dem i sin butik! Börje och Pernilla är också vanliga människor och vad är det värsta som skulle kunna hända när man tar kontakt?

Viktigt med nära relationer

Veronica designar sina smycken, som sedan tillverkas hos ett familjeföretag i Shanghai. Hon har lärt sig att det är viktigt att skapa bra och nära relationer i affärer med kineser.
– I början blev det en del missförstånd och jag var inte helt nöjd med produkterna men sedan vi lärt känna varandra och ”bondat” mer så har samarbetet blivit fantastiskt bra. Det finns inget de inte kan lösa, utan tar hjälp i sina nätverk om det är något de inte kan göra själva, istället för att svara att det inte går.

Coronapandemin har påverkat Veronica i sitt företagande, både genom minskad försäljning och inte minst avsaknad av inspiration.
– Jag är en social person och för mig är det viktigt att träffa andra människor. Det är på alla events, marknader och mässor, där jag vanligtvis brukar sälja och marknadsföra mina smycken, som jag får inspiration och energi. Förhoppningsvis är vi snart där igen, då vi kan ses fysiskt. Jag saknar verkligen att träffa folk och skapa relationer.

Längtar efter Företagarnas events

Veronica längtar också efter att återigen få gå på Företagarnas olika events och innan pandemin var hon bland annat med på Soloföretagardagen där hon, förutom att träffa andra företagare, lärde sig att filma med mobilen.
– Jag tycker Företagarnas events är jättebra och jag är glad över att vara en del av ett nätverk, där man kan hjälpa varandra. Sedan är det också skönt att ha Företagarnas juridiska rådgivning, som jag kontaktat några gånger. Det känns skönt att inte stå ensam.

Läs mer om Tilva och kolla in Veronicas smycken här: www.tilva.se

Taggar
Fler nyheter från Företagarna