För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Borås räddar liv med sina produkter

Publicerad 9 dec 2021
Nyligen utsågs Jörgen Lillieroth med sitt företag TST Sweden AB till Årets Företagare i Borås.                                                                                                    – Jag är långsiktig i allt jag gör och har tillsammans med mina medarbetare skapat en kultur i företaget som bygger på tillit, att man hjälps åt och där prestige är bannlyst, säger Jörgen.

Stort grattis Jörgen! Berätta lite om ditt företag

– TST Sweden AB utvecklar och säljer skyddsprodukter till extrema miljöer inom industrin, våra produkter räddar liv. Kunderna finns i drygt 50 länder runt om i värden och all försäljning går via återförsäljare som vi noga valt ut. Vi har ingen egen produktion men tillverkar alla produkter hos samarbetspartners i vårt närområde.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?  

– Att vi fortsatt vara så nischade inom vårt område. Det har gjort att vi kunnat sticka ut och bygga ett starkt varumärke på de marknader där vi är aktiva. Alla produkter som vi säljer har vi utvecklar själva och i nära samarbete med våra leverantörer. Även ett nära samarbete med Textil högskolan i Borås och Smart textiles har varit viktigt för vår framgång. Där har vi kunnat testa nya idéer och haft många spännande diskussioner genom åren.

På vilka sätt jobbar ni med hållbarhet i er verksamhet?  

– Vi har ingen egen produktion men försöker hela tiden jobba med samarbetspartners i vårt närområde. Vi har exempelvis flyttat produktion från England och Frankrike till Kinna och Borås. För oss är det självklart att hela kedjan (socialt, ekonomiskt och miljömässigt) måste fungera och alla samarbeten är långsiktiga. Vi drivs inte av att sälja mer hela tiden utan strävar efter att göra våra kunder nöja med vårt bemötande och de produkter som vi fått möjligheten att leverera. Under pandemin har vi stärkt företaget med fler medarbetare som även har uppdraget att driva vårt hållbarhetsarbete löpande framöver. Jätteviktigt att detta arbete vävs in i allt det dagliga.

Vilken är din största styrka som företagare och ledare?  

– Jag är långsiktig i allt jag gör och har tillsammans med mina medarbetare skapat en kultur i företaget som bygger på tillit, att man hjälps åt och där prestige är bannlyst. När vi rekryterar nya medarbetare är de personliga egenskaperna helt avgörande.

Hur skulle dina medarbetare beskriva dig som företagare och ledare?   

– Att jag ger stor frihet och inte lägger mig i detaljer. TST är en arbetsplats där vi på riktigt bryr oss om varandra och där trygghet är jätteviktigt. När pandemin bröt ut var jag snabb med att informera alla på företaget att vi inte kommer ta någon ekonomisk hjälp av staten eller dra ner på vår verksamhet, utan fortsätta bygga företaget så att vi är ännu starkare när pandemin är över. Med facit i hand har denna trygghetshandling givit stora effekter.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter med företaget? Finns det planer på att växa?

– Att vi utvecklas är avgörande för att vi ska kunna vara innovativa och fortsatt en spännande arbetsplats. Internt pratar vi inte om tillväxt utan utveckling, där en möjlighet i framtiden är ökade volymer. Vi rustar företaget genom att bygga interna processer och tillföra digitala lösningar som gör att vi kan öka våra volymer utan att vi som jobbar i företaget behöver gå på knäna. Vi drivs av att rädda liv och då är det rimligt att fler behöver köpa våra produkter någonstans i världen.

Vinnarmotivering:

I nära samarbeten med kunder, medarbetare, högskolan och det lokala näringslivet har han lyckats med att fläta ihop produkter i världsklass.

Styrkan i det lokala och med drivkraften att rädda liv har gjort företaget till marknadsdominerande på den globala marknaden. Ett stort föredöme och en spännande förebild. Vinnare till utmärkelsen Årets Företagare i Borås är Jörgen Lillieroth!

Fler nyheter från Företagarna