För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagare i Dalsland fick inblick i hur de kan bli leverantörer till kommunen

Publicerad 21 okt 2020
Denna vecka har företagare i Dalsland fått lära sig om upphandling när Företagarna och Dalslandskommunerna bjöd in till upphandlingsträffar i Bengtsfors, Mellerud och Åmål.
Upphandlingsträffen i Åmål

Företagare fick en bättre inblick i hur de kan bli leverantörer till kommunen och hur offentlig upphandling går till. Upphandlarna i de olika kommunerna berättade om hur de jobbar och företagarna kunde ställa frågor för att få större kunskap om vilka möjligheter som finns för att bli leverantör till kommunen.

Vi på Företagarna passade också på att ge kommunens upphandlare tips på hur kommunen kan skapa förutsättningar för att fler småföretag ska få möjlighet att delta i upphandlingar, vilket är en förutsättning för att få in fler anbud från mindre företag.

I Sverige köper kommuner och myndigheter varor och tjänster för över 700 miljarder kronor per år. Företagarna vill lyfta att små företag är viktiga aktörer för goda affärer med våra gemensamma skattemedel i kommunen. Både kommunen och skattebetalarna vinner på en bra och sund konkurrens.

Tips till dig som vill vinna en upphandling

Ställ frågor till upphandlarna
Det går utmärkt att ställa frågor till upphandlare inför, under och efter en upphandling. Påpeka om det finns felaktigheter eller onödiga krav. Under själva anbudstiden ska frågor och svar ställas i det webbverktyg som upphandlingen är publicerad i. På så sätt får alla som är intresserade av upphandlingen se alla frågor och svar vilket gör att det blir rättvist.

Begär ut tidigare anbud
Offentlighetsprincipen ger dig rätt att begära ut tidigare anbud. Det är ett bra sätt att se hur det tidigare vinnande anbudet såg ut.

Läs annonsen noggrant
Alla skall-krav måste uppfyllas, annars kommer ditt anbud att förkastas. Vidare måste du svara på alla begärda frågor. Möjlighet till rättelse och komplettering är dessvärre mycket begränsad, enligt lagen.

Lämna in i tid
Lämna in komplett och underskrivet anbud med begärda bilagor i tid. Upphandlaren måste, enligt lagen, förkasta anbud som kommit in för sent eller som är ofullständiga.

Fler nyheter från Företagarna