För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Lidköping är Björn Andersson på Fysrehab Lidköping AB

Publicerad 17 dec 2020
Årets Företagare i Lidköping har vuxit från att vara ett enmansföretag för 15 år sedan till att idag sysselsätta 14 personer. Björn Andersson äger företaget, tillsammans med hustrun Carina.                                                                             − Min fru jobbar som polis men är ändå aktiv i företaget på olika sätt. Dels är hon ett bra bollplank i frågor som rör företagandet och så är hon duktig på att göra lokalerna välkomnande och snygga, så att kunderna slappnar av lite extra. Vi har utnämnt henne till miljö- och designansvarig, säger Björn med ett skratt.

Hur kom det sig att du startade ditt företag?

−Jag drog igång företaget 2004 och då var jag ensam i en liten lokal, vilket är det vanligaste för privata sjukgymnaster, att man är en eller två personer. Det tuffade på bra i tio års tid men 2014 skedde en stor förändring då landstingen öppnade upp för privata aktörer. Då började det verkligen hända grejer! Nu är vi 14 anställda i företaget.

Vad tror du är den främsta anledningen till att företaget blivit så framgångsrikt?

− Det beror nog på flera saker men en sak som har varit viktig hela tiden har varit att vi ska ha ett bra kundbemötande och erbjuda en god kvalitet och det tycker jag att vi har lyckats med. Det har resulterat i ett gott rykte och i och med det har vi kontinuerligt fått växa för att möta efterfrågan.

Vilken är din största styrka som ledare enligt dig själv och dina anställda?

−Jag är bra på att delegera och har inget stort kontrollbehov. Mina anställda är bra på att ta eget ansvar och uppskattar att få göra det. Nu under coronapandemin har jag dock fått gå in och bestämma lite mer, som hur vi skulle ändra våra dagliga rutiner.

Är det svårt att hitta rätt medarbetare?

−Jag har fått dammsuga marknaden ganska bra men har verkligen fått de personer jag har velat ha. I och med vårt goda rykte har det nog varit betydligt enklare än vad det annars skulle ha varit.

Vad ser du för utvecklingsmöjligheter?

− Det känns lite svårt att växa och samtidigt ha kvar den gruppkänsla vi har på företaget men samtidigt har vi krav på oss från landstinget att det ska vara korta väntetider, så det är en balansgång. Det finns möjligheter att utvecklas, vi skulle kunna vara några sjukgymnaster och några arbetsterapeuter till men mitt mål är inte att vi ska bli jättestora. Det viktigaste för mig är att vi är en bra personalgrupp och trivs ihop på jobbet.

Juryns motivering:

Årets Företagare har vuxit från att vara ett enmansföretag för 15 år sedan till att idag sysselsätta 14 personer. Detta i en bransch där många av företagen traditionellt består av ett fåtal personer. Årets Företagare har byggt upp ett lönsamt företag med nöjda ansvarstagande medarbetare genom målmedveten satsning vid rätt tillfälle. Nu är de ett team med bra rykte som förbättrar livskvaliteten för ca 400 personer varje vecka.

Fler nyheter från Företagarna