podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

2020 - ett annorlunda år

Publicerad 7 jan 2021
Här kommer en hälsning från Fredrik Leek, ordförande i Företagarna Umeå.

För knappt ett år sen ringde Matilda Henningsson, valberedningen Företagarna Umeå och undrade om jag skulle kunna tänka mig att greppa ordförandeklubban från och med 2020? Har inte varit engagerad i föreningsstyrelse tidigare, mer än någon bostadsrätts- eller kårförening. Jag hade precis avslutat ett uppdrag som styrelseordförande i ett industriföretag, så kanske skulle det här vara nästa utmaning? Ska ärligt säga att det kändes rätt tufft att axla Angéla Ekman Nätts engagemang och erfarenhet i en i övrigt välfungerande styrelse. Men jag räknade timmarna och minns väl att jag sa till Matilda att de kan INTE räkna med att jag lägger ner samma mängd timmar som min företrädare! Sällan har jag fått äta upp ett sånt löfte som det.

9 mars så valdes jag vid årsmötet in som ordförande. Den 16 mars hade vi första styrelsemötet och jag bad styrelsen om fria händer att ta fram ett förslag på någon form av stöd till de företag som nu kommer att få det riktigt tufft. På nyheterna helgen innan så blev det väldigt uppenbart för mig att vi skulle få ett rent-h-vete om vi inte kunde stötta våra medlemmar med en extra höger och vänster näve. Sagt och gjort, ett lunchmöte senare med Peter Juneblad och Peter Öystiä, Umeå kommuns näringslivskontor så var även de med på banan.

Vår styrelse och kommunen var helt överens om att vi måste agera!

Fredag 19 mars satt en hel stab av kompetenta människor hos BIC factory och väntade in företagare som behövde bolla frågor rörande stöd, bidrag, kontrollbalansräkning, obestånd med mera. Fick senare höra att vi var den första Företagsakuten i Sverige. 9 månader och 200+ företag senare känns det som att vi gjorde något när det behövdes. Allt har inte varit perfekt, men vi anpassade och utvecklade oss längs vägen och även om det har tagit grymt med tid och energi så känns det rätt. Företagarrådet, Business boostenFöretagarna Young har trots helt andra förutsättningar levererat resultat.

Det är fortfarande tufft och jag vet också hur det är att behöva göra åtgärder som man inte trodde skulle behövas, men vi ska ta oss ur det här och från en företagare till er andra företagare, håll ut, utveckla, ta hjälp och dela med er så gott det går.

Vi kommer fortsätta finnas här för er via Företagshjälpen, men framförallt som förening som står bakom oss företagare. 2021 kommer bli ett bra år och vi har många aktiviteter som vi vill att ni tar del av, och har du någon idé som skulle kunna skapa medlemsnytta, hör av dig!

Tack till alla som engagerat sig för vårt så viktiga näringsliv - Umeå kommun, Företagarna Västerbotten, Region Västerbotten, Företagarrådet, våra rådgivare och många fler.

 

/Fredrik Leek, ordförande & styrelsen Företagarna Umeå.

Fler nyheter från Företagarna