podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ny mätning visar: Säffle bäst företagsklimat i länet

Publicerad 20 sep 2023
I Svenskt Näringslivs årliga ranking av företagsklimatet i landets 290 kommuner är de stora vinnarna i Värmlands län är Säffle, Grums och Munkfors som alla toppar listan.
Foto: Shutterstock.

Företagarnas stora granskning Välfärdsskaparna visar att det är småföretagen och deras anställda som står för de största skatteintäkterna på kommunal nivå i 198 av landets 290 kommuner. Det är småföretagen som lägger grunden till att kommunerna kan finansiera barnomsorg, skola, äldrevård och andra kommunala uppgifter. Under onsdagen släppte Svenskt Näringsliv den årliga rankningen av företagsklimatet i Värmlands alla kommuner.

5 av 16 kommuner har blivit bättre 

Det är Säffle som i år tar hem första platsen och lägger sig på plats 17 i listan över bäst företagsklimat i Sverige och följs tätt av Grums som tar plats 33 tätt följt av Munkfors som kniper plats 34. Totalt i länet förbättrade sig hela 5 av 16 kommuner jämfört med tidigare år.

Dessvärre tappar Sunne hela 109 placeringar och även Karlstad lägger sig lägre än tidigare år. 

- Resultatet varierar självklart mellan kommuner eftersom de har så olika förutsättningar. Men det går att förändra till det positiva genom att ha en dialog med företag och genomföra de åtgärder som efterfrågas, säger Anna Hedberg, regionchef Svenskt Näringsliv Värmland. 

Bättra på dialogen mellan företagaren och kommunen

Företagarnas regionchef Eva Cooper tror starkt på dialogen mellan kommun och företagare. Hon belyser vikten av att vara lyhörd och se de hinder som gör det svårt för en verksamhet att utvecklas och växa:

- Förutsägbara villkor som underlättar och stödjer företagande är avgörande för vår långsiktiga konkurrenskraft i länet. Genom minskad regelbörda, sänkt skattetryck och tillgång till kompetent arbetskraft kan företag växa. Vi uppmanar alla kommuner, oavsett om man har en topp- eller bottenplacering, att använda sig av en bred palett av undersökningar för att få en bild om vad som är kommunens styrkor och svagheter, och självklart behövs kontinuerliga dialogmöten med lokala företagare, säger Eva Cooper, och tipsar om åtgärder som kan genomföras i kommunerna:

  • Vässa den kommunala servicen mot företagen. Ett positivt bemötande främjar entreprenörskap och bidrar till kommunens utveckling.
  • Konkurrensutsätt mer av den kommunala verksamheten. Höj direktupphandlingsgränsen, dela upp större upphandlingar och ta fram och implementera en långsiktig upphandlingsplan.
  • Inför efterhandsdebitering inom fler områden än livsmedelskontroll och utöka kommunala tjänstegarantier gentemot företag.
  • Förbättra dialogen med näringslivet gällande bygg- och infrastrukturplanering.
  • Integrera trygghetsfrågorna i näringslivsarbetet och stärk upp med kommunala ordningsvakter.
Fler nyheter från Företagarna