För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Det offentliga måste använda hela verktygslådan

Publicerad 29 sep 2020
För att minska de negativa effekterna av pandemin och dess konsekvenser har det offentliga ett ansvar att på bästa sätt underlätta för näringslivet att fortsätta snurra.

Direkta stöd och andra underlättande åtgärder för företagen är inte de enda verktygen som det offentliga kan ta till. Den offentliga upphandlingen, där det är kommunerna som står för den största delen av inköpen, beräknas till ett värde av cirka 700 miljarder kronor.  Den offentliga upphandlingen har stor betydelse för många företag och kommuner och regioner har därmed en viktig roll i arbetet för att hålla uppe det lokala näringslivet ovan ytan. Därför är det av stor vikt att de offentliga inköpen inte stagnerar och genom att tidigarelägga inköp där det är möjligt kan det offentliga med små medel hjälpa till att mildra de negativa effekterna av corona-krisen.

Genom att förenkla upphandlingsförfaranden och använda det som ett verktyg i krisen kan regioner och kommuner göra mer för sitt lokala näringsliv och förhindra att skatteintäktsgenererare och jobbskapare går förlorade.

Ett enda offentligt kontrakt kan skona företag från konkurs.

Eva Cooper , regionchef Företagarna Värmland och Magnus Johansson, expert offentlig upphandling och konkurrens på Företagarna skriver i Säffle-tidningen om den offentliga upphandlingens betydelse och vikten av att det offentliga ser alla de verktyg som finns i verktygslådan till deras förfogande. Inte minst i denna kris.

 

Fler nyheter från Företagarna