podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Uppsaladuo på pallplats i Årets Företagare i Sverige

Publicerad 18 okt 2022
Bröderna och Uppsalaföretagarna Emil Linde och Anton Edling kom på tredje plats när Företagarna i fredags korade Årets Företagare i Sverige.
Emil Linde och Anton Edling tar emot utmärkelsen från Företagarnas vd Günther Mårder.

Emil och Anton utsågs i juni till Årets Företagare i Uppsala län och blev därmed länets kandidater till Årets Företagare i Sverige. När den nationella företagargalan gick av stapeln i Stockholms stadshus i fredags så förlänades de i tuff konkurrens från hela landet en mycket hedervärd tredjeplats.

Bröderna kammade hem tredjeplatsen tack vare sitt imponerande arbete med familjeföretaget Medicago som de tog över efter sina föräldrar för drygt 15 år sedan. Bolaget tillverkar ”halvfabrikat” som ökar effektiviteten och reliabiliteten i experiment och läkemedelsframställning till läkemedelstillverkare och laboratorier över hela världen. Lektiner är ett exempel på halvfabrikat som Medicago tillverkar i bulkskala.

- Lektiner är en grupp proteiner med egenskaper att de kan känna igen vissa specifika kolhydrater. De går att använda som biologiska markörer för att detektera olika cancertyper eller för att framställa vaccin som behöver binda till exempelvis covidvirus, förklarade Anton när han tog emot tredjeplatsutmärkelsen i fredags.

Under Emils och Antons ledning har Medicago vuxit från ett fåtal medarbetare och ett par miljoner i omsättning till över 40 medarbetare och en omsättning på närmare 80 miljoner kronor.
- Det är internet helt enkelt, svarade Emil på frågan hur de lyckats nå ut i hela världen och bli en betrodd leverantör till så många kunskapsintensiva företag och institutioner, men fyllde i att det underlättar att de är världens största tillverkare av lektiner i bulkskala.

Årets Företagare i Sverige 2022 blev storslam för Uppsala! Förutom att Emil och Anton kom på tredje plats i kategorin Årets Företagare så vann Uppsalatrion bakom Wehype Global kategorin Årets Unga Företagare i Sverige 2022.

Fler nyheter från Företagarna