podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Emil Linde och Anton Edling är Årets Företagare i Uppsala län 2022

Uppsalaföretagarna Emil Linde och Anton Edling utsågs under onsdagen till Årets Företagare i Uppsala län. De fick priset på grund av sitt sunda företagande, sitt kloka ledarskap och sin imponerande tillväxtresa utan riskkapital.
Publicerad 8 jun 2022
Anton Edling och Emil Linde

Vid en ceremoni på Uppsala slott under onsdagen tog Emil Linde och Anton Edling från Uppsala emot utmärkelsen Årets Företagare i Uppsala län från Företagarnas regionchef Thomas Byström och landshövding Göran Enander. Emil och Anton driver bioteknikföretaget Medicago som utvecklar och tillverkar reagenser, proteiner och saponiner för läkemedelsindustrin.

- Det känns jätteroligt att få ta emot det här priset. Det ger oss ännu bättre möjligheter att förverkliga vår vision om en förbättrad världshälsa, säger Anton om att bli Årets Företagare i Uppsala län.

Bolaget startades 1995 av Emils och Antons föräldrar och togs så småningom över av Emil och Anton. Generationsväxlingen blev något av en nystart för företaget, och sedan Emil och Anton tog över rodret har de stått för en imponerande företagargärning. De senaste fem åren har Medicago mer än dubblat omsättningen, tredubblat vinsten och gått från drygt 20 till cirka 40 anställda. Företagarnas jury imponerades särskilt av att Emil och Anton lyckats göra denna resa i en kapital- och kunskapsintensiv bransch utan att ta in något riskkapital.

- Vi har en långsiktighet som en del företagare saknar. Vi bygger inte vårt företag för att kunna sälja det om fem år. Det gör att vi av många av våra anställda upplevs som en väldigt trygg arbetsgivare, säger Emil, med instämmande från Anton, om varför Medicago utvecklats så positivt sedan de tog över bolaget.

Juryn som utsåg Årets Företagare i Uppsala län 2022 bestod av Malin Bergman Solming (Årets Företagare i Uppsala län 2021), Emilia Lundgren (Årets Unga Företagare i Uppsala län 2021), Göran Enander (landshövding), Markus Brattfeldt (vd Ägarskolan), Bengt Bengtsson (ordförande Företagarna Mälardalen), Thomas Byström (regionchef Företagarna Mälardalen) och Mette Pagling (projektledare Företagarna Mälardalen).

- Vi utser Årets Företagare och Årets Unga Företagare varje år för att uppmärksamma och hylla företagare som är förebilder. De små och medelstora företagen har stått för fyra av fem nya jobb sedan 1990 och är lösningen på många av våra samhällsutmaningar. Genom att lyfta företagare som är förebilder vill vi bidra till fler företag, fler jobb och fler lösningar, säger Thomas Byström.

Ceremonin på slottet blev en dubbelseger för Uppsala. Utöver att Emil och Anton utsågs till Årets Företagare i Uppsala län 2022 så utsågs även Uppsalatrion Robin Åström, Emil Smith och Gustaf Smith till Årets Unga Företagare i Uppsala län 2022. Deras respektive utmärkelser innebär att de nu är med och tävlar om titlarna Årets Företagare respektive Årets Unga Företagare i Sverige vid Företagarnas stora riksfinal som går av stapeln i Stockholms stadshus i oktober.

Fler nyheter från Företagarna