För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Svensk mästare är Årets Unga Företagare i Lomma

Publicerad 23 maj 2023
När Pontus Larsson blev uttagen till det svenska yrkeslandslaget i trädgårdsanläggning var han tvungen att starta eget då hans dåvarande anställning inte gick att kombinera med satsningen. Samtidigt som han fokuserade på träningen och på att utveckla sina kunskaper inom trädgård valde han att ta nästa steg i karriären och ställas inför nya utmaningar genom att starta Larssons Trädgård och Odling.

Tidigare arbetade Pontus Larsson i Alnapsparken och på Kiviks Musteri Solnäsgård. Men 2020 var det alltså dags att ta nästa steg och bli egenföretagare. Utöver sitt sedvanliga jobb är han även ambassadör åt Worldskills Sweden där han åker till högstadieskolor och gymnasiemässor och berättar om sitt yrkesval och sin väg fram. Han trivs bra med att få inspirera ungdomar att välja ett yrkesprogram, och att visa att det finns flera vägar att nå sina mål.

– Jag har tävlat både nationellt och internationellt inom trädgårdsanläggning, med god framgång. Efter de internationella tävlingarna knöt jag kontakter med trädgårdsföretag runt om i hela välden som vi har möjlighet att jobba tillsammans med, eller ha idé och kunskapsutbyte med, säger Larsson.

Till vardags jobbar han huvudsakligen hos privatpersoner med allt ifrån återkommande trädgårdsskötsel och häckklippning till plattläggningar och nyanläggningar av trädgårdar. Dessutom är personalstaben konsulter inom produktutveckling av trädgårdsmaskiner.

– Vi är ett litet företag som brinner för det vi gör. Att kunna lämna kunden och känna att det blev riktigt bra är ju inget speciellt i sig utan jag tror att med trevligt bemötande och intresse för det man gör kommer man långt, säger Larsson.

Vad är det främsta skälet till dina framgångar?

– Jag skulle tro att intresse, trevligt bemötande och väl utfört arbete är ett vinnande koncept. Att man är tillmötesgående och lyssnar på kunden är också en viktig del, Men framför allt är det kunderna som varmt rekommenderar oss vidare och sprider vårt namn, säger Larsson.

Och det är just de nöjda kunderna som gör honom lite extra stolt. Genom ett gott rykte behöver han numera inte längre marknadsföra sig på sociala medier. Företaget får in en jämn ström med kunder ändå.

– Att ha butiker och andra företagare som rekommenderar mig till kunder gör mig otroligt glad och stolt, säger Larsson.

Femårsplanen är att fortsätta på det framgångsrika spåret man är inne på. Utöver det vill Pontus Larsson utveckla kompetensen inom företaget med fler anställda med nya kunskaper. Det ständiga målet är att kunna erbjuda kunderna en ännu bättre helhetslösning inom trädgård och utemiljöer.

Vilka är dina främsta egenskaper som företagare?

– Jag är driven och backar inte för nya utmaningar, kan jag inte det själv tar jag hjälp av mina samarbetspartners eller så läser man på och lär sig. Jag brukar få höra av kunderna att jag är mycket trevlig och pålitlig vilket jag tror är väldigt viktiga egenskaper som företagare, säger Larsson.

Trädgårdsmästarens medskick till andra unga företagare

– Att driva eget företag är en fantastisk möjlighet att få göra det man tycker är absolut roligast merparten av tiden. Självklart finns det tråkigare arbeten också men tillsammans med bra anställda och trevliga samarbetspartners blir vardagen roligare och man ser alltid fram emot en ny vecka med nya utmaningar.

– För att lyckas som företagare måste du ha ett intresse för det du gör, har man inte det blir det tufft. Gör det du tycker är roligt, bara genom att trivas med det man gör kommer man långt.  Våga satsa, har ni en bra idé och känner att ni har vad som krävs, tro på er själva.

Fler nyheter från Företagarna