För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Svedala bedriver samhällsviktig verksamhet

Publicerad 16 maj 2023
”Jag var nyfiken på att se om affären som jag hade jobbat så mycket med för andras räkning skulle fungera även under egna vingar. Skulle jag kunna få kundernas förtroende? Skulle jag kunna övertyga banken om att de skulle satsa på mig?”, säger Sven Persson från Svedala Fjärrvärme.
Årets Företagare i Svedala tog emot pris på företagsgalan.

Efter 30 år inom fjärrvärmebranschen i kommunal och privat regi tog Sven Persson steget ut i egenföretagarvärlden och startade eget år 2011. I dag driver han, tillsammans med sina barn, ett företag som har sju fjärrvärmeanläggningar (Svedala, Löddeköpinge, Kävlinge, Munka-Ljungby, Förslöv, Laholm och Getinge).

– Vi är ett innovativt familjeföretag inom energisektorn. Sedan ett par år tillbaka producerar vi även biokol från våra värmepannor. Biokol är ett poröst material som kan hålla stora mängder vatten och näringsämnen – vilket gör den väldigt bra i planteringar. Utöver detta så minskar det koldioxiden i atmosfären, säger Persson.

På Svedala Fjärrvärme bygger och driver man anläggningarna helt i egen regi. De säljer värme till kommunala och privata fastighetsägare – HSB, SBB, Balder – samt större industrier så som Sandvik och Lindab.

Vad har varit din största utmaning som företagare?

– Finansiering. Att bygga ut fjärrvärme är oerhört kapitalintensivt, samtidigt som det är en ovanlig och komplex affär. Det kräver en bra och nära relation med banken, säger Persson.

Genom en stor dos uthållighet, även i utmanande tider, har Sven Persson drivit bolaget framåt. Han ser framtida affärsmöjligheter, är lösningsorienterad och nyfiken. Det är receptet på framgång.

– Det som gör mig mest stolt är att vi, som ett relativt litet familjeföretag, kan leverera samhällsviktig infrastruktur som kräver långsiktiga kundrelationer. Sedan är jag väldigt stolt över att vi är med och bidrar till att minska koldioxid i atmosfären. Något som människor och forskare världen över arbetar hårt med just nu, det gör vi på våra anläggningar, säger Persson.

Vilka mål har du i ditt företagande om du tittar fem år framåt?

– Att fortsätta utveckla företaget med fler fjärrvärmeorter samt fler produkter från våra pannor som trävinäger, aktivt kol eller varför inte elproduktion med god lönsamhet, säger han.

Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

– Var uthållig, jobba med något som du tycker är roligt och tror innerligt på, avslutar Persson.

Fler nyheter från Företagarna