podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Hästveterinär är Årets Företagare i Landskrona

Publicerad 31 maj 2023
I hästvärlden vet ”alla” vem Anne Haglund är. Många har besökt hennes veterinärklinik under åren med allt från enklare till mer avancerade fall. Nu har hon mottagit pris för sitt fantastiska arbete.
Anne Haglund är uppskattad bland såväl hästar som hästägare.

Anne Haglund fick inte utrymme för att få utlopp för de ambitioner hon hade som anställd och med det startade hon Saxtorps Hästklinik år 2007. Redan då hade hon varit veterinär i 17 år och hade specialistkompetens i hästens sjukdomar.

– Min vision om att göra det bästa för hästarna (och kunderna) rymdes inte inom ramen att vara anställd. Dessutom blir jag stimulerad av utmaningar, säger Haglund.

Till kliniken kommer hästar från alla användningsområden, allt i från sällskapshästar till tävlingshästar i alla grenar. De jobbar med i stort sett alla problem men är speciellt inriktade på problem vid ridning, exempelvis hältor och ryggproblem. På kliniken arbetar man med många undersökningsmetoder, så som röntgen, ultraljud och magnetkamera. Vi har också många behandlingsalternativ förutom traditionella veterinärbehandlingar, kiropraktik, akupunktur, fokuserad stötvåg, autogena injektionsmetoder och laser. Dessutom har de olika kompetenser knutna till kliniken; legitimerad fysioterapeut, veterinära hästodontologer, massör och hovslagare.

– Vi försöker se till helheten, vi är duktiga på att verkligen lyssna på kunden och få en bra dialog kring hästen och problemet. Sedan är vi väldigt noggranna vid undersökningen för att verkligen hitta de signifikanta problemen, säger Haglund.

Ingen personalomsättning

Veterinären säger att vägen till framgång har gått genom sina engagerade och kunniga anställda och konsulter. Hon beskriver även den starka gemensamhetskänslan som bidragande.

– Jag har tre assistenter Elisabet, Cecilia och Carina (legitimerad djursjukskötare, djurvårdare och administration) anställda sedan första året. Vi har alltså ingen personalomsättning. Att mina anställda, som alla började när kliniken var nystartad, jobbar kvar är något som jag är stolt över. Jag tror och hoppas att vi har lyckats med arbetsmiljön, säger Haglund.

Sedan fyra år tillbaka har de ytterligare en heltidsanställd veterinär, Linda, som hade lång yrkeserfarenhet och hög kompetens redan vid anställningstillfället.

Det har inte alltid varit som en galopp över en sommaräng. År 2015 led bolaget av en akut likviditetskris när de byggde sitt ridhus, smedja och föreläsningssal. Det löstes dock med ett kortfristigt Almi-lån då banken inte ville ställa upp. I dag blomstrar verksamheten och framåt vill Anne Haglund se en fortsatt gemensam utveckling av personal och verksamhet. Hennes personliga driv har tagit bolaget genom tuffa tider.

– Jag har en positiv inställning till alla människor och tror att alla vill väl. Det kan någon gång vara negativt men oftast öppnar det upp möjligheter. Dessutom har jag ett stort driv, lätt för att fatta och genomföra beslut samt en förmåga att lyssna, säger Haglund.

Kan du dela med dig av några råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

– Dina anställda är din viktigaste resurs. Ha hög servicenivå till kunderna. Se till att hjärtat finns med när du startar företag. Jobba hårt, då kommer det att bli som du vill, avslutar hon.

Fler nyheter från Företagarna