podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Årets Företagare i Ängelholm säljer växter som ska bidra till bättre arbetsmiljö

Publicerad 30 maj 2023
Det grönskande bolaget Levande Interiör tog hem utmärkelsen i sin kommun. Med en strävan efter en blomstrande arbetsgrupp och nöjda kunder förser de skåningarna med växtlighet.
Anders Jönsson med personal.

I grunden är Anders Jönsson utbildad inom odling i växthus men närde tidigt en tanke om att bli egen, att få skapa möjligheter för sig själv och att få jobba med det han brinner för.

– Eftersom jag är en person som vill väldigt mycket insåg jag att det nog vore bäst för alla om jag driver eget. Jag har alltid gillat allt som har med växter att göra och hur man får dem att trivas. Levande interiör blev lösningen för att få utlopp för ett brinnande intresse, säger Anders Jönsson.

Företaget startade år 1990 som enskild firma och blev ett aktiebolag 1995. Sen har det genom åren tillkommit ytterligare fyra bolag, där samtliga har en tydlig koppling till natur och växtlighet. På Levande Interiör skapas kreativa växtinredningar i alla former. Allt från vanliga gröna växter och stora träd upp till tio meter till mer komplicerade växtväggslösningar.

– Vi strävar hela tiden efter att bygga ett team där alla tycker det är roligt. Vi utvecklar individerna för att lyfta teamet till nya höjder. Ett annat fokus är effektivisering av metoder, rutiner och driftsservicen, som leder till bästa möjliga kvalitet och leverans för kunden. Vårt affärssystem, som numera även kan användas av andra växtinredningsföretag i Sverige, är egenutvecklat och en viktig pusselbit i processen, säger Jönsson.

I dag är de störst i Skåne, inom kort vill de ”vara en ohotad nummer ett”. Med en ständig strävan efter nya produkter, lösningar och att alltid ligga i framkant drivs bolaget framåt. Det är även där stoltheten ligger, i det arbete som alla i bolaget utför.

– En stor del av min tid och energi läggs på dem jag vill jobba tillsammans med. Om jag ger personalen frihet att jobba med det de vill och brinner för, kommer framgången av sig självt. Totalsumman av kunskap, vilja, kamratanda, glädje, respekt och ansvar som finns bland vår väl sammansvetsade grupp av medarbetare är oslagbart, säger Jönsson.

Vilka är dina främsta egenskaper som företagare?

– Min uthållighet. Jag försöker alltid att se långt fram, vara ödmjuk och rättvis, säger han.

Vad har varit din största utmaning som företagare?

– Ett av mina uppdrag över tid har varit att försöka ändra på hur kunderna ser på våra produkter och tjänster.  Vi säljer i grunden inte växter som estetiska element – det är en bonus. Vi erbjuder en investering i friskare personal som presterar mer tack vare bättre arbetsmiljö och renare inomhusluft. Nu är marknaden mer mogen och förstår behovet av långsiktigt tänkande och hållbarhet på ett annat sätt än tidigare, säger Jönsson.

Kan du dela med dig av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

Man måste jobba med det man älskar för att lyckas. Bygg ditt drömteam, samt var långsiktig och uthållig, avslutar han.

Fler nyheter från Företagarna