podcast news play företagaren I media förmån faq

Årets Unga Företagare i Burlöv expanderar i ljusets hastighet

Publicerad 23 maj 2022
Maria & Marcus Seger Segers Mat, Johan Elgemark Företagarna Öresund, Amelie Gustafsson, kommunstyrelsens ordförande, Fredrik Löfqvist, kommundirektör och Carola Netterlid, konferencier.

Möt serieentreprenörerna som växer i rasande hastighet. Maria och Marcus Seger är de värdiga vinnarna av årets utmärkelse.

De bedriver Segers mat, Möllegårdens mat och möten och snart öppnar de sitt tredje bolag: Segers söta. Som 14 åring utförde Maria första praktiken på ett musikcafé inne i Malmö och när Maria träffade sin man Marcus som jobbat i olika länder som kock så tändes idéen om att tillsammans driva restaurang och catering, främst catering var tanken.

Båda verkade i restaurangbranschen som innebar många och långa kvällar och nätter. För att få ihop livspusslet med två små barn var de tvungna att jobba om varandra och träffades väldigt sällan.
– Tillsammans ville vi skapa vårt egna varumärke och bolag där vi kunde ändra branschens arbetsvillkor gentemot medarbetare.

Vi ville också skapa mat med glädje och transparens mot gästen.

Friheten att få styra sitt eget arbetstempo och att tillsammans utveckla inte bara en utan två och snart tre verksamheter i blixtfart under snart tre år är en otroligt utvecklande, om än utmanande, livsstil.

Vad är det ni gör för att sticka ut i jämförelse med andra branschkollegor?

– Vi har skapat restaurang Möllegårdens mat och möten med små ekonomiska medel. Genom egen arbetskraft har vi rustat upp, målat och skapat med hållbarhet i fokus.

Våra arbetskläder är framtagna av Lotta Bergqvist från återbrukat bomull. Vi använder lokala råvaror i största mån med en vision om att bli självförsörjande på grönsaker till restaurangerna år 2025. Framgångarna har onekligen avlöst varandra för paret, trots de tuffa restriktionerna mot branschen under pandemin. Då blir man nyfiken på vad hemligheten är.

– Strategisk planering, kalkyleringar och goda råd från erfarna företagare har betytt väldigt mycket i vår utveckling.

Att lyfta utmaningar med någon som tidigare gjort en företagsresa är viktigt för att bli medveten om möjligheter och risker i en företagares olika faser som uppstartsfas och tillväxtfas. Våra fantastiska medarbetare som har stannat hos oss, i stället för att bli avskräckta av vårt driv i att vilja utveckla platser ur ett gastronomiskt perspektiv, har gjort allt möjligt för oss.

Vad i ert företagande gör er mest stolta?

– Att vi vågar ge en chans till de som på något sätt har varit utanför samhället. Vi har minimerat vår egen privatekonomi för att skapa arbetstillfällen åt andra. Bland annat till två kvinnor som går i pension inom tre år, de sökte aktivt jobb hos oss och vi ångrar inte en dag med dem.

Vi har en blandad arbetsgrupp med olika etniciteter där varje individs inre drivkrafter ska utvecklas i takt som företaget växer. Våra värderingar i hur man driver ett bolag och hur man tar hand om personal genom att skapa schyssta förutsättningar och att tro på människans inre resurser gör oss stolta.

Maria och Marcus Seger beskriver sina främsta egenskaper som företagare enligt följande: vi är uthålliga och genuint serviceminded mot såväl gäster som medarbetare. Om fem år vill de ha etablerat sina tre verksamheter. Kanske dyker det upp ytterligare en verksamhet på ett annat läge.

Vad har varit er största utmaning som företagare och hur löste ni det?

– Att ta oss igenom pandemin med väldigt många avbokningar. Vi hittade nya affärssätt och riktade oss mer till privatpersoner. Rekrytering är ett pågående problem som vi tacklar genom att engagera oss som företagare. Vi tar oss tiden att lära upp yrkena inom branschen till de som inte har erfarenhet men vill jobba, det har räddat oss många gånger.

Kan ni dela med er av tre råd till den som vill vinna Årets Företagare i framtiden?

– Gör det du brinner för och mår bra av. Skapa förutsättningar för hållbart företagande, såväl socialt, ekonomiskt som miljömässigt. Titta inte på dina medspelare i branschen.

Vilka företagsengagemang är viktiga att känna till för att utvärdera ert entreprenörskap?

– Är med i styrelsen för Företagarna Öresund. Samarbetar med Malmö Stad, Burlövs kommun och Krami för att få ut personer i arbetslivet som stått långt utanför arbetsmarknaden ett tag.

Motivering

Årets Unga Företagare i Burlöv 2021 är Maria och Marcus Seger med företaget Segers Mat AB. Företaget bildades 2019 med inriktning leverans och avhämtning av mat i lokaler i Arlöv. Under pågående pandemi etablerade man sig i Åkarp och har lyckats skapa en ny efterlängtad mötesplats i nytt koncept i gamla anrika lokaler.

Här får man både en kulinarisk och kulturell upplevelse.

Vi finner att Maria och Marcus Seger är värdiga mottager av utmärkelsen Årets Unga Företagare i Burlöv 2021.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna

Ovärdigt pensionsdrama

Företagarna oroas över att partierna ägnar sig åt en budstrid som äventyrar hela pensionssystemet, i stället för att agera långsiktigt och principfast.

Företagarnyheter från hela Sverige


Lyssna på Företagarpodden

Krönikor från våra politiska experter

Möt tre av Sveriges 500 000 jobbskapare

Företagarna Granskar

Granskning: Regelbörda

Det borde vara lätt att göra rätt men regelbördan är fortfarande en av de största utmaningarna för landets företagare. Hotellägare Thérèse Liljeqvist en av dem.