För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Företagarna-nätverk investerar i pantbanks-startup

Publicerad 8 mar 2024
Grundarna till AI-startupen Pantlån hittade sina investerare i Företagarnas nätverk.
Alfred Appelros och Petter Händel.

Den svenska marknaden för pantbankslån har stor potential att växa. Det menar företagarna Alfred Appelros och Petter Händel som startat företaget Pantlån där Petter är vd och Alfred styrelseordförande. Duon menar att det finns stor efterfrågan på enkla konsumentkrediter och att ny teknik kan öka pantbankslånens marknadsandel på kreditmarknaden.

− Svenskar tar pantbankslån för tre miljarder kronor per år. Jämför det med volymen för blancolån som ligger på 270 miljarder kronor, säger Alfred Appelros.

AI-startup i traditionell bransch

Pantlån har inga fysiska kontor, utan är en helt och hållet digital plattform. Företaget använder maskininlärning för att snabba på och optimera värderingar. Det är inte den enda aktören i branschen som har digitala kundmöten, men det är den enda som drar nytta av artificiell intelligens. Enligt Alfred Appelros och Petter Händel kännetecknas pantbankerna alltjämt i stor utsträckning av traditionella arbetssätt. Arbetssätt som Pantlån spänner bågen för att utmana.

− Vi har sett att det finns stora geografiska skillnader i hur likadana objekt som sätts i pant värderas. Dessutom tar det ofta onödigt lång tid för låntagarna att få pengarna utbetalda, säger Alfred Appelros.

Kunden i centrum

Två ledord för Pantlån är tillgänglighet och transparens för kunden.

− Vi säger nej tack till långa ledtider och säger ja tack till digitala värderingar on demand. Hos oss behöver kunden inte vänta utan kan få sin värdering direkt och sina pengar utan att lämna hemmet, säger Petter Händel.

För att bygga vidare på den tekniska plattformen och marknadsföra företaget har Pantlån nu tagit in fem miljoner kronor från en namnkunnig investeringsgrupp bestående av Fabian Bengtsson, Pär Svärdsson, Carl Palmstierna samt Anders och Charlotte Wall.

Det är namn som är välbekanta för många i Företagarna. Fabian Bengtson är styrelseordförande i Företagarnas riksstyrelse och Charlotte Wall är dess förste vice ordförande. Pär Svärdson har utsetts till Årets Företagare i Sverige. Alfred Appelros är själv ledamot i Företagarnas riksstyrelse.

− Genom mina kontakter i Företagarna var det naturligt för oss att vända oss till dessa investerare. Det är ett kvitto på styrkan i Företagarnas nätverk. Jag och Petter träffades första gången på ett av Företagarna Youngs studiebesök just hos Pär Svärdson, på Apoteas lager i Morgongåva, säger han.

”En spännande resa”

Genom investeringen kan Pantlåns team fortsätta att expandera verksamheten. 

− Det ska bli kul att vara med och digitalisera en traditionell bransch – igen, och jag är övertygad om att detta kommer att bli en spännande resa att följa" säger Pär Svärdson.

− Det är tydligt att grundarna besitter den kompetens och erfarenhet som krävs för att kunna utmana och förändra en hel bransch. De kompletterar varandra i en unik kombination samtidigt som de är drivna, nyfikna och innovativa, säger Fabian Bengtsson.

Taggar
Fler nyheter från Företagarna