För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Serieentreprenör berättar om uppmärksammad kommungranskning

Publicerad 7 jun 2024
Hur används kommunala medel egentligen? Och hur kan de komma till bättre nytta? Det är något som serieentreprenören Jens Nylander har undersökt i en omfattande granskning som skapat stor uppmärksamhet på sistone.
Jens Nylander och Benjamin Dousa.

Han har tidigare grundat mp3-spelar-bolaget Jens of Sweden, hörlursbolaget JAYS och senast bilelektronikboxbolaget Automile som startades 2014 och såldes i oktober 2020 för cirka 1 miljard kronor. I ett avsnitt av Företagarpodden intervjuas han av Företagarnas vd Benjamin Dousa och berättar om steget från teknikentreprenör till kommungranskare.

- Det är som ett hobbyprojekt som gått snett. Efter att ha sålt mitt senaste bolag fanns det mycket tid över och då började jag koda på ett AI-system som kan hitta avvikelser i stora datamängder, berättar Nylander.

Förfalskade årsredovisningar, felaktigt angivna arbetstimmar och säkerhetsnycklar som kostat miljoner är några exempel på de missförhållanden som granskningen hittills funnit. Bland fynden finns även ett inköp av begagnade elverk på Blocket för 2,1 miljoner kronor av Melleruds kommun.

- Det här var bland det konstigaste jag hört talas om och jag blev förvånad över träffsäkerheten som verktyget visade.

Miljontals fakturor från regioner och kommuner har begärts ut för att sedan matas in i verktyget som nu gjorts tillgänglighet får såväl kommuner som journalister.

- Jag vill bidra till att öka transparensen och visa på brister i hanteringen av offentliga medel, förklarar Nylander.

Det är stora summor som det handlar om.

- Om man tittar på det som är rena klantinköp rör det sig om kanske 25-30 miljarder årligen, berättar Nylander.

Utbildning lösningen

Han lanserar en rad förslag på åtgärder för att minska svinnet.

- Om jag hade varit politiker hade jag satsat på utbildning och sett till att det görs fler löpande kontroller och sett till att upphandlarna vågar ifrågasätta saker tillsammans med de som beställer.

Tänk stort

Nylander passar även på att ge tips för framgångsrikt företagande till de som lyssnar.

- Tänkt stort från början, även om det är orealistiskt. När du intalar dig själv att du ska bli stor och stark inom någonting betyder det att du faktiskt har en chans att lyckas. Det är viktigt att komma ihåg att stora och gamla bolag rör sig väldigt långsamt.

Han poängterar också vikten av att förstå din kund och inte bli för sluten.

- Ta med dig potentiella kunder tidigt och bygg din tjänst och produkt med de. Sen ska du bränna tusentals timmar tillsammans med ditt team online eller ett rum, tipsar Nylander.

Hela samtalet finns att lyssna på i Företagarpodden.

Fler nyheter från Företagarna