För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Tidningen företagaren

Nu finns framtidskartan över Sveriges byggen

Publicerad 16 dec 2022
När byggbranschen listar sina största utmaningar hamnar digitalisering i toppen, enbart övertrumfat av elpriserna. Ett av företagen som jobbar fram lösningarna för en digitalare byggvardag är prisbelönta Combify.
Det är bråda dagar för Rim Alexandra Halfya. Över 80 företag använder redan Combifys plattform som samlar byggdata från alla kommuner, med pågående planarbete, markanvisningar och bygglov. Foto: Evelina Carborn.

Idén i starten var att hjälpa byggutvecklare att visualisera sina projekt i 3D. Samtidigt såg Combifygrundarna Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa behovet av en plattform som samlade Sveriges bygginformation.
I januari lanserade de sin tjänst och under året har de växlat upp från 3 till 20 personer i företaget. Över 80 företag använder i dag plattformen där de kan bevaka pågående planarbete, markanvisningar och bygglov.

– Lantmäteriet och Boverket har velat få till det här i många år, säger Rim Alexandra Halfya.

Enligt EU-direktiv måste alla kommuner publicera info om planerade byggprojekt. Men lagen säger inget om i vilket format informationen ska publiceras. Resultatet är 290 kommuner som delar data på väldigt olika sätt.

– Det har varit kaos i branschen när det gäller byggdata. Vi löser det med maskininlärning. På så sätt kan vi samla data från alltifrån pdf:er till interaktiva kartor.

Många som säljer motsvarande data samlar in den manuellt.

– Det är ett tufft jobb att leta fram informationen. Stora företag har oftare råd att ha folk som jobbar med det. Vi ser till att småföretagare har samma chans att ta del av byggprojekt tidigt.

Målet för Combifys del är att ha 200 kunder innan december är slut. Under 2023 ska siffran dubblas. Och fler marknader väntar.

– Vi har undersökt Tyskland, Danmark, Finland och Spanien. Först satsar vi på Tyskland.

Tidigare i höst tog Combify in 25 miljoner kronor, efter en första investeringsrunda i fjol på 12 miljoner kronor för att anställa sitt techteam och bygga plattformen.

– För några år sedan var det många som tackade nej till att investera i byggbranschen. I dag märker vi ett helt annat intresse.

Även talanger har sökt sig till bolaget, konstaterar Rim Alexandra Halfya.

– Det är seniora talanger som kan få vilka jobb som helst i techsektorn. De tror på det vi gör, att digitalisera byggbranschen.

Största utmaningarna för byggbranschen

  1. Elpriser 64 %
  2. Digitalisering 41 %
  3. ESG-frågor/hållbarhetsfrågor 40 %
  4. Inflationen 28 %
  5. Lagar och regler 18 %
  6. Brist på råvaror eller annat material 15 %
  7. Stagnerande efterfrågan 8 %
  8. Personal- och kompetensbrist 5 %

Källa: Rapporten Räkna med Sveriges företagsledare

Fler som digitaliserar Bygg-Sverige

Logiplan (Stockholm). En digital plattform underlättar planering och synkronisering på byggarbetsplatsen så att leverantörer, byggledning och övriga har koll på genomförda, pågående och kommande leveranser.

Brinja (Göteborg). Det började med ett digitalt evakueringssystem, i dag utvecklar företaget en rad produkter och tjänster motsvarande smarta hem-lösningar för byggarbetsplatser. 

Nodon Technology (Malmö). Har skapat en mjukvara som håller koll på byggens klimatpåverkan. Bidrar till att minska utsläppen både i tidiga skeden och i slutfasen när klimatdeklarationen ska skickas in till Boverket.

Text: Malin Sund.

Fler nyheter från Företagarna