För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på ikonen nere till höger.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Se upp för värdelösa kvalitetsstämplar

Publicerad 12 jan 2024
Bedragare erbjuder företagare vilseledande dokument mot betalning och ger sken av att det är värdefulla intyg, utmärkelser och certifikat.

Tänk dig att du är på väg till ett kundmöte med tjänstebilen och lämnar den i ett parkeringsgarage. Du fingrar på ett brukarkort som visar att du har rätt att köra och parkera bilen och tittar att du har med dig både certifikatet på att du driver ett Framgångsbolag och utmärkelsen Länets Företagare som ska visa att du är att räkna med.

Tyvärr kommer nog din kund inte bli särskilt imponerad av pappren som visar på framgång eftersom i princip alla företag som har ordning på sin verksamhet kan köpa certifikaten och utmärkelserna. Möjligen blir du också upplyst om att det är helt onödigt att ha ett brukarkort för bilen. Det är helt enkelt ett kort som inte fyller någon funktion, tvärt emot vad de som säljer dem påstår.

− Bedragare är uppfinningsrika och letar hela tiden efter nya sätt att försöka sälja på intet ont anande företagare värdelösa saker, säger Företagarnas chefsjurist Karin Berggren.

Har du fått en bluffaktura? Gör så här!

Spelar på okunskap

Brukarkort.se är ett exempel på hur bedragare spelar på okunskap om lagar och regler. På en myndighetsefterliknande webbplats upplyser de som står bakom kortet att det kan behövas i en mängd olika situationer, som hos parkeringsbolag och vid boendeparkering, i trafikkontroller, i samband med försäkringsfrågor och för att i olika situationer visa att man får köra en företagsbil eller förmånsbil. Webbplatsen länkar i sin tur till andra webbplatser som ska ge sken av att ge trovärdighet åt uppgifterna. De har namn som Rättstillsyn.se, Samhallsservice.se eller Dagensprocess.se. Alla registrerade på samma webbhotell.

− Huvudmännen skapar massor av felaktiga data om ett påstått myndighetskrav som man försöker framföra till företag. Samtidigt som man i villkor försöker undvika att göra något som gör att man kan bli anklagad för bedrägeri, säger en företagare som fått brev från Brukarkort.

Hur vet du om det är Företagarna?

Utmärkelser utan utmärkande drag

Utmärkelser av företag är ett annat tacksamt område för bedragare att ge sig in på. I höstas fick många av Företagarnas medlemmar veta att de tilldelats utmärkelsen Länets Företagare. Arvika Nyheter granskade utnämningarna och kom fram till att flera tusen företag fått utmärkelsen. Granskningen visade att de som står bakom utmärkelsen använt flera kända företagsnamn utan samtycke för att ge trovärdighet och att det kostar flera tusen kronor för de som blivit Länets Företagare att få använda ett slags marknadsföringspaket för att informera om det.

 – Man kan säga att ribban ligger väldigt lågt för att ett företag ska kvalificera sig för utmärkelsen Länets Företagare. Bevisligen är det tusentals företag som blivit kontaktade. Signalvärdet i att ha fått utmärkelsen bygger på att man ska associera den till något exklusivt. Flera av våra medlemsföretag har blandat ihop det med Årets Företagare, säger Karin Berggren.

Årets Företagare.

Årets Företagare som Företagarna utser årligen är en utmärkelse som går till en företagare per kommun. Dessa går sedan vidare till en länsfinal och sedan utses Årets Företagare i Sverige vid en gala i Stockholm. Det är nomineringar, tuffa kriterier och juryarbete som ligger bakom utmärkelsen och det är det som ger den dess tyngd. Däremot kan vem som helst instifta ett pris och ta betalt för att ge det till dem som betalar. Värdet blir därefter.

Jag har blivit lurad att byta mobiloperatör. Hur kommer jag ur avtalet?

Certifikat utan förtroende

På sistone har flera medlemmar i Företagarna hört av sig om vilseledande certifikat. Ett äkta certifikat är ett intyg eller ett bevis på att ett visst mått av förtroende har getts en produkt, tjänst, process eller person, enligt den definition som Patent- och registreringsverket använder. I Sverige finns ackrediteringsorganet Swedac, en myndighet som utfärdar certifiering under ackreditering.

Det som många företagare fått sig tillsänt från avsändaren Entreprenörsvärlden är något annat. Det är en möjlighet att mot betalning få ett certifikat i guldram och ett sigill att använda i marknadsföring där det står att man driver "Sveriges Framgångsbolag 2024". Samma företag erbjuder sig att certifiera ”Grön Företagare” och ”Diplomerad Framgångs VD”. Certifieringen Grön Företagare fås genom att ett företag  köper utsläppsrätter via Entreprenörsvärlden.

– Som företagare gäller det att använda sitt sunda förnuft. Tror man att det är bra marknadsföring att köpa diplom som kallas certifikat från en icke-auktoriserad aktör, eller kan pengarna användas bättre? säger Karin Berggren.

Taggar
Riks Nyhet
Fler nyheter från Företagarna