För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Världsförbättrande affärsidéer vidare till final

Publicerad 30 jan 2024
Tre unga företagare gick vidare till final när den andra delfinalen av Årets Unga Idé avgjordes i Frodas lokaler i centrala Stockholm.
Rawa Karadai vann en plats i Stockholm Scaleup Program och Sandra Challma, Álvaro Morales López och Paula Runsten gick vidare till final. Foto: Joakim Ström.

Strax över hundra företagare, investerare och företagsfrämjare från myndigheter och offentlig sektor samlades för nätverka, dela kunskaper och ta del av kvällens pitcher.

Åtta unga företagare med en innovativ och samhällsförbättrande affärsidé stod i centrum. På 90 sekunder skulle de försöka övertyga juryn och deltagarna om att just de är värdiga finalister och tävlande om prispengarna på 250 000 kronor.

Pitchen följdes av en utfrågning från juryn som bestod av Fabian Bengtsson (Bengt Bengtssons SIBA-stiftelse), Isabel Nilson (Spintop Ventures), Pontus Lund (Wellstreet Ventures), Maria Bergsten (VEQ), Oliver Mohseni (Froda), Jenny Gizard (Almi Stockholm) och Företagarnas regionchef Thomas Byström.

Värdefull kunskap

Deltagarna guidades av moderatorerna Negin Azimi och Martin Skötte och Patrik Kägu, innovationsledare på Almi Stockholm, ledde pitchmomentet.

auistockholm4.png

Entreprenören och innovationsrådgivaren Siduri Poli som bland annat grundat Changers Hub inspirerade deltagarna och dj:n Milan Hedati stod för musiken.

Kristina Kockum från Business Sweden och Johan Westberg från Patent och Registreringsverket förmedlade värdefull kunskap till alla företagare som vill skydda sina varumärken, skaffa patent eller satsa på en internationell expansion.

Men hur gick det?

auistockholm6.png

Först upp på scen under prisutdelningen var Andreas Fogelqvist från Stockholm Business Region. Han delade ut ett specialpris i form av en plats i Stockholm Scaleup Program, ett program som erbjuder affärsrådgivning, ledarskapscoachning och kontakt med investerare. Priset gick till Rawa Karadaki som driver Safetly, en digital plattform som matchar arbetstagare med beställare inom bevakningsbranschen.

Två blev tre

Juryn hade svårt att enas då pitcherna höll hög nivå. Till sist enades de om att skicka tre till final.

- Det har varit otroligt svårt att välja finalister. Vi kunde helt enkelt inte enas om två utan får skicka tre entreprenörer till finalen. Det är tre affärsidéer med stor potential och det känns spännande att få se hur dessa bolag kan ta sina redan stabila pitcher till en ännu högre nivå i Göteborg den 30 maj, berättade juryns ordförande Fabian Bengtsson. 

Guldbiljetterna gick till:

Sandra Challma, Cognes Medical Solutions som utvecklar ett skalbart screeningverktyg som använder maskininlärningsteknik för att identifiera digitala biomarkörer för demens i ett tidigt skede med motiveringen; ”Ett företag som skapat en innovativ och enkel teknik för att på ett tidigt stadie upptäcka en av vår tids mest svåra sjukdomar”.

Paula Runsten och Felix Kruse, Rebaba AB som bygger om gamla elbilsbatterier till modulära och skalbara stationära batterienergilager med motiveringen; ”Ett företag som gör en smutsig värdekedja cirkulär och är med och löser ett av våra stora framtidsproblem. Entreprenörerna bakom har förmågan att realisera en svår utmaning”.

Álvaro Morales López, AKIRA Science AB som har utvecklat en teknik som ersätter permanenta silikonbaserade implantat med en nedbrytbar, biokompatibel och 3D-printad lösning med motiveringen; ”De har skapat en produkt som kan revolutionera en hel bransch och ge människor ett bättre liv, med ett internationellt team som vågar arbeta långsiktigt”.

Grattis alla vinnare! Turnén försätter nu till den tredje och sista deltävlingen i Östersund den 31 januari.

Finalen går av stapeln i Göteborg den 30 maj. Läs mer och boka en plats här.

Fler nyheter från Företagarna