För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Styrräntan ligger kvar på 4 procent

Publicerad 1 feb 2024
Sveriges småföretagare är i ett stort behov av goda nyheter just nu och det ser allt ljusare ut på det penningpolitiska området.
Tuffa tider. Rönnerdahl har sorger och ont om sekiner, skaldar Evert Taube i Sjösala vals från 1941. Taube pryder sedan 2015 femtiokronorssedeln. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com.

På torsdagen meddelade Riksbanken att styrräntan lämnas oförändrad på 4 procent. Det var ett besked helt i linje med de flesta bedömares förväntningar, eftersom den ekonomiska statistiken visar att den åtstramande penningpolitiken haft och fortsatt har en dämpande effekt på inflationen.

Riksbanken skriver i sitt besked att den rådande situationen skapar en större trygghet i inflationsbedömningen och att det inte är uteslutet att styrräntan kan sänkas under första halvåret i år. Det är en försiktig skrivning omgärdad av reservationer, men ändå en tydlig indikation på att räntesänkningar kan komma tidigare än vad Riksbanken hittills velat signalera.

Riksbanken kommer snart behöva sänka räntan

− Dagens besked om att räntesänkningarna börjar närma sig är välkommet för både företag och hushåll, som pressas hårt av ökade kostnader. Företagens lönsamhet det senaste året har försämrats i en utsträckning som är större än under 90-talskrisen, säger Företagarnas chefsekonom Johan Grip.

Behov av goda nyheter

Varning för ja- och nejsiare

Torsdagens räntebesked från Riksbanken är det första för 2024. Nästa kommer 27 mars. I samband med den presenteras även en ny penningpolitisk rapport, som går mer på djupet om hur direktionen resonerar. Då kommer det att vara lättare att se hur Riksbanken bedömer att styrräntan utvecklas under året.

− Att vändningen kommer snart är väldigt viktigt för att undvika en sämre, längre och djupare lågkonjunktur. Sveriges småföretagare är i ett stort behov av goda nyheter just nu, säger Johan Grip.

 

Taggar
Riks Nyhet Övrigt
Fler nyheter från Företagarna