För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Toppolitiker och forskare talar på Företagarnas kongress

Publicerad 24 apr 2024
Den 23–24 maj samlas företagare från hela Sverige i Gävle för att fatta viktiga beslut om organisationens framtid. Det blir även ett tillfälle att diskutera företagarpolitik med några av landets ledande politiker.
Kongressen kommer att arrangeras i Gävle Konserthus och kongressmiddagen i Gasklockorna. Foto: Getty images

– Att så många ledande politiker vill prioritera Företagarnas kongress strax före ett viktigt val är ett är ett tydligt tecken på att Företagarnas medlemmar är viktiga för våra beslutsfattare, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Pernilla Norlin.

Fokus på tillväxt och EU

Hur ska svensk tillväxt ta fart och vilka frågor är egentligen avgörande i det kommande EU-valet? Det är några av de frågor som kongressdeltagarna hoppas få svar på när ministrar, partiledare och EU-parlamentariker tar plats vid talarstolen.

På torsdagen medverkar EU-parlamentarikerna Linus Glanzelius (S) och Jörgen Warborn (M) för att ge sin syn på hur EU-valet kommer påverka företagarpolitiken. Detta följs sedan av Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och på eftermiddagen är det dags för finansminister Elisabeth Svantesson (M). Varje partiföreträdare får möjlighet till ett kort anförande för att sedan få frågor från en moderator. Kongressdeltagarna har möjlighet att redan nu skicka in sina frågor genom att skicka till kongress@foretagarna.se.

Medlemmar hyllas och ny styrelse utses

Under kongressmiddagen på torsdagskvällen blir det bland annat prisutdelning av Årets Förening där förtroendevalda medlemmar som gjort en särskild insats under året hyllas. Det blir även en kort frågestund med arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Fredagen inleds med ett tal från Företagarnas vd Benjamin Dousa som gör sin första kongress. Sedan blir det anförande och frågestund med Oscar Sjöstedt (SD).

Mouna-cirkel.png

Detta följs av en inspirationsföreläsning med Mouna Esmaeilzadeh. Mouna är läkare, hjärnforskare och grundare av EHAB, Esmaeilzadeh Holding, ett familjeägt investmentbolag som startar och bygger bolag inom nischade branscher. Hon föreläser på temat ”Att bygga från ingenting – om entreprenörskap och individens enorma potential.”

Efter lunchen bjuds deltagarna på en paneldiskussion med fokus på internationalisering och skalbarhet. Där medverkar Carolina Winterliv, Card Group, Adam Brånby, Woolpower, Magnus Mannesson, Schenker och Ylvali Gerling, MYoroface.

Under kongressen kommer även en ny styrelse att väljas. För några veckor sedan blev det klart valberedningen föreslår Halldora von Koenigsegg som ny ordförande.

Fler nyheter från Företagarna