För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Inga fullträffar i oppositionens skuggbudgetar

Publicerad 13 okt 2023
De fyra oppositionspartierna i riksdagen, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har presenterat sina budgetmotioner. Företagarna ser en spretig bukett med både ris och ros.
Sveriges riksdag. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock.com.

Tidöavtalets samarbete mellan Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna gjorde att finansminister Elisabeth Svantesson kunde kliva ut på den traditionsenliga budgetpromenaden till riksdagen den 20 september i förvissning om att det finns en parlamentarisk majoritet för förslagen. Det är inte längre någon självklarhet. Sedan valet 2014 har socialdemokratiska regeringar tre gånger behövt regera med oppositionens budget.  

Företagarna om regeringens budgetproposition: Regeringens inflationsbekämpning missar målet.

I och med att statsminister Ulf Kristersson säkrat de parlamentariska mandaten intar oppositionspartiernas budgetmotioner, de som kallas för skuggbudgetar, sin normala funktion. Det vill säga alternativa politiska inriktningar och prioriteringar som inte kommer att röstas igenom.  

De fyra oppositionspartiernas budgetmotioner utgör inget sammanhållet alternativ till regeringens och samarbetspartiet SD:s höstbudget. Därtill är de ideologiska skillnaderna för stora.  

− Socialdemokraternas budgetmotion är en klassisk S-produkt med tydlig skuggbudgetkaraktär i form av signalpolitik åt olika håll. Centerpartiets politik verkar inte riktigt veta vilket ben den ska stå på. Vänsterpartiet vill höja statens utgifter med hela 114 miljarder kronor mer än regeringen och Miljöpartiet går fram med piska snarare än morot för att skynda på den gröna omställningen, säger Företagarnas samhällspolitiska chef Pernilla Norlin.  

Företagarnas politiska experter har analyserat de fyra budgetmotionerna och listat plus och minus i dem, utifrån ett företagarperspektiv. Alla innehåller de någon som är positivt, men det finns också åtskilligt som skulle försämra företagsklimatet.  

Det största oppositionspartiet, Socialdemokraterna, får svidande kritik.   

− Socialdemokraterna har en lång väg att vandra för att bli ett företagarvänligt parti. Mellan raderna visar de med årets skuggbudget en närmast bländande oförståelse för företagens villkor, säger Pernilla Norlin.  

Läs Företagarnas analys av Socialdemokraternas, Centerpartiets, Miljöpartiets och Vänsterpartiets budgetmotioner.

 

Fler nyheter från Företagarna