För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter
Artikeln är en annons

Från designerdröm till framgångsrik glasblåsare

Publicerad 13 okt 2023
Linda Isaksson drömde om att bli designer, men ett sabbatsår efter gymnasiet ledde henne till glasblåsandet. Det som började som ett tillfälligt projekt blev snabbt en livslång passion, och idag är Linda en framgångsrik glasblåsare med ett eget företag.
Linda Isaksson driver Heta Hyttan.

I sina yngre dagar drömde Linda Isaksson om att bli designer och formgivare. Ett sabbatsår efter gymnasiet skulle dock komma att rikta den kreativiteten åt andra håll. Genom en prova-på-utbildning kom Linda att bekanta sig med glasblåsandet.

Karriären startade, och tog fart, som glasblåsare i Orrefors och andra olika glasbruk de kommande åren. Samtidigt som arbetet och vardagen fortskred dök en möjlighet upp. En möjlighet som blev startskottet för ett vägval som i efterhand känns självklar, men där och då hade Linda inte kunnat föreställa sig var den skulle leda henne.

En oväntad möjlighet ledde till Heta Hyttan

− En kompis ville sälja sin hyttutrustning i en snabb affär. Jag nappade och efter några dagar hade jag gjort klart med en fin lokal i hemstaden Piteå, säger hon.

En lokal som än i dag, 18 år senare, huserar Linda och Heta Hyttan. Planen var dock aldrig att detta projekt skulle bli långvarigt. Ursprungligen var tanken att jobba i ett par år och därefter ha tillräckligt med kapital för att utbilda sig till designer utan att behöva ta studielån. Det snabba händelseförloppet beskrivs också vara en avgörande faktor till att Heta Hyttan heter just Heta Hyttan. I ett samtal med en vän konstaterades det att The hot hut vore perfekt när det var dags för att ta över världen.

I en tid av snabba beslut var Lindas pappa osäker på affärsidén och då även han varit företagare rådde han sin dotter att skaffa sig en grundtrygghet genom ett medlemskap i SMÅA.

− Som företagare är det inte möjligt att väga in alla risker och förutse kommande kriser. Då är det skönt att känna att ens egen inkomst och familjens vardag är så tryggad den bara kan vara, berättar Linda.

En resa kantad av upp- och nedgångar

Under den 18 år långa resan som företagare har Linda hunnit uppleva upp- och nedgångar och fyllt på med erfarenheter längs vägen. Från att vara nervös på Starta eget-kursen till att vid det kommande årsskiftet expandera och sälja varor i Europa. I dag beskriver Linda sig själv som en person som är trygg i företagandet och uppskattar spänningen i att navigera sig fram som företagare.

Med sitt medlemskap i Företagarna tillåts Linda möta andra likasinnade, företagare som ser möjligheter och arbetar hårt.

− Då det är inte alltid är lätt eller tacksamt att vara företagare behövs det ett opinionsarbete för att underlätta företagandet – från att Sverige ska vara mer företagarvänligt till att även företagare ska ha tillgång till en arbetslöshetsförsäkring, säger hon.

Ha roligt på vägen

På frågan om det finns något som Linda vill säga till andra företagare svarar hon:

− Jobba mot olika kundgrupper, det minskar risken om en kris skulle drabba en grupp. Och ha roligt på vägen − vad är annars meningen med de risker vi tar?

A-kassa för småföretagare

Taggar
Annons
Fler nyheter från Företagarna