podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Grattis alla fåmansföretagare på 12:e mars, entreprenörernas dag!

Publicerad 12 mar 2023
Varför fira entreprenörer just på 12 mars, 3/12? Hur entreprenörer som är verksamma i bolag de själva äger beskattas, genom de så kallade 3:12-reglerna, förtjänar att uppmärksammas, skriver Patrick Krassén.
Företagarnas skattepolitiska expert Patrick Krassén. Foto: Oskar Omne.

Behövs särskilda skatteregler för just denna typ av företag? Svaret är att Sverige sedan 1991 har ett dualt skattesystem, i vilket löneinkomster beskattas på ett sätt (progressivt, med högre skattesats för högre inkomster) och kapitalinkomster på ett annat (proportionerligt, alltså med samma skattesats oavsett inkomstnivå). Denna skillnad ansåg politikerna kräva särskilda regler, som hanterar hur en person som kan välja hur hen tar ut överskott ur sitt aktiebolag ska beskattas. Ur det föddes 3:12-reglerna – entreprenörsskatten.

En morot för företagande

Under flera år på 1990-talet och början av 2000-talet sågs detta regelverk av företagare snarast som en stopplagstiftning – något som var till för att beskatta avkastningen på deras företagande hårt. Men genom en betydande reform 2006 och successiv sänkning av bolagsskatten, kom regelverket att allt mer bli en morot för företagande.

Resultatet kan vi se i dag: Fåmansföretagen har varit de huvudsakliga skaparna av jobb i privat sektor de senaste två årtiondena, och aktiebolag är alltmer det huvudsakliga valet av bolagsform för nya företagare. Antalet ”3:12-företag” har tredubblats under denna tid, medan antalet övriga aktiebolag har legat i princip still. Även antalet anställda har nästan fördubblats i fåmansföretagen, medan det samtidigt gått ner i andra aktiebolag.

Förbättra regelverket ännu mer

Sedan ifjol är en statlig utredning tillsatt för att se över 3:12-reglerna. Det har gått 17 år sedan den förra större förbättringen – vi i Företagarna hoppas att utredningen tar tillfället i akt att förbättra regelverket ännu mer! Politiska reformer krävs för att vända den ihållande höga arbetslösheten, befarade ekonomiska lågkonjunkturen och svaga tillväxten.

Välkommen inriktning för 3:12-utredningen.

Framtiden hör 3:12-företagen till! Det är i dessa ägarledda företag som jobbskapandet sker och många av dessa är de snabbväxande och innovativa ”gasellföretag” som driver på Sveriges tillväxt.

Så ser till att idag gratulera en företagare i din närhet!

Taggar
Fler nyheter från Företagarna