För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Välkommen inriktning för 3:12-utredningen

Publicerad 23 jan 2023
Företagarna välkomnar att regeringen ger nya, förbättrade direktiv till den utredning som ser över 3:12-reglerna.
Finansminister Elisabeth Svantesson. Foto: Skärmavbild från regeringens pressträff på regeringen.se.

Regeringen har suttit vid makten i 100 dagar och presenterar nu på område efter område vad den åstadkommit under den första tiden. Syftet är att signalera handlingskraft – det finns inga formella krav på att något särskilt ska hända inom 100 dagar. 

På måndagen stod finansminister Elisabeth Svantesson vid podiet i Rosenbad och meddelade då bland annat att regeringen ger tilläggsdirektiv till den statliga kommitté som utreder skattereglerna för ägare som arbetar i eget aktiebolag (3:12-reglerna), det som ibland kallas för entreprenörsskatten. 

− Här ska förenklas och förbättras och det är det som är den tydliga inriktningen för det vi nu gör framöver med 3:12-reglerna, sade finansministern.  

Välkomna förändringar  Patrick_rund_liten.jpg

Företagarna välkomnar den förändrade inriktningen.  

− 3:12-reglerna är oerhört viktiga för att sporra ägarlett företagande och växande småföretag. I de ursprungliga direktiven till utredningen, från maj ifjol, angavs att reglerna ska förenklas, men det gavs inget utrymme att förbättra reglerna. Det har regeringen nu ändrat, vilket ger utredningen bredare möjligheter, säger Patrick Krassén, skattepolitisk expert på Företagarna och förordnad expert i utredningen.  

En konkret förändring är att uppdraget om justerad skattesats tas bort från utredningen. Det ska ses mot bakgrund av att den förra finansministern, Magdalena Andersson (S), signalerade att hon ville höja kapitalinkomstskatten i 3:12-regelverket.  

Tid att genomlysa  

Utöver att förändra innehållet i utredningsdirektiven, gav finansministern besked om att utredningen får förlängd tid, till slutet av mars 2024.  

− Det är bättre att ha tid att verkligen gå igenom möjligheterna att förbättra 3:12-reglerna, än att behöva stressa fram ett betänkande. Regelverket är i flera delar oförutsebart och svårtolkat. Dessa delar bör klargöras, men utredningen skulle också kunna titta på aspekter som att minska karenskraven vid generationsskifte och att höja taket i den förenklingsregel för utdelning som de allra flesta 3:12-företagare använder, säger Patrick Krassén.  

Läs mer om Företagarnas förslag i rapporten Skattepolitik för ett företagsamt Sverige.   

Taggar
Fler nyheter från Företagarna