För att funktionen du försöker använda ska fungera korrekt behöver du uppdatera ditt samtycke. Du kan alltid ändra dig genom att klicka på Cookieinställningar i sidfoten.

podcast news play företagaren I media förmån faq
Nyheter

Ett kontrakt för företagande

Publicerad 23 mar 2023
Varför är det så notoriskt svårt att få till positiva förändringar för det svenska företagsklimatet? undrar Erik Östman.
Erik Östman. Foto: Oskar Omne.

Regler som tydligt inte fungerar eller skapar onödig administration för företagen kan ta åratal, ibland decennier, för politiken att rulla tillbaka. Nu har en ny regering tillträtt och i vart fall på pappret varit mycket villig att försöka förändra och förbättra för Sverige små- och medelstora företag.

Regeringspartiet Moderaterna samlas nu i helgen i Karlstad för sin första stora rikskonferens sedan valvinsten. Nästan tvåtusen moderater samlas och flera ställer samma fråga som vi: vad händer med reformerna för landets företagare? När kommer politiken som på riktigt gör skillnad för Sveriges företag?

Kontrakt för företagande

Att ställa de frågorna till partiets företrädare är en av de största anledningar till att vi från Företagarna kommer vara på plats. Med oss har vi vad vi kallar ett ”kontrakt för företagande”. Det är en uppmaning och en möjlighet för varje förtroendevald på plats att påminna sig själv om vikten och ansvaret den politiska rollen bär för ett gott företagsklimat.

Regelförenkling är ingen dans på rosor

Varje politiker på plats kommer få möjlighet att med sig själv teckna kontraktet och lova sig själv att arbeta enligt dessa regler: 

 1. Jag lovar att i ord och handling värna ett gott svenskt företagsklimat.
 2. Jag lovar att arbeta för en låg skatt på företagande, som gynnar entreprenörskap och viljan att starta företag.
 3. Jag lovar att arbeta för en minskad regelbörda, med färre och bättre regelverk så att det blir enkelt att driva företag.
 4. Jag lovar att göra det lättare för företag att anställa, genom att arbeta för lägre kostnader och en bättre kompetensförsörjning.
 5. Jag lovar att vara lyhörd för företagens villkor och aktivt söka kontakt med företag och organisationer så att jag alltid har kännedom om företagens aktuella behov.
 6. Jag lovar att arbeta för att offentliga institutioner som jag ansvarar för alltid har ett gott bemötande och god service i kontakter med företagare.

Ett kvitto på onödig regelbörda

Krävs mer än danstillståndet 

Låter det självklart? För oss som vill se goda förutsättningar för Sveriges företag är det självfallet det och det borde vara det också för ett parti som Moderaterna som historiskt haft en välvillig inställning till entreprenörskap och ett gott företagsklimat. Men ska det vara något mer än just en historisk anekdot måste partiet och regeringen på allvar komma i gång med riktiga förbättringar för företagen. Det räcker inte med att avskaffa danstillståndet. Landets företag både behöver och förtjänar betydligt större reformer än så.

Checklista för ett bättre företagsklimat

 •  Ställ krav på kommunledning och förvaltningar att leverera bra service och bemötande i alla kontakter företagare har med kommunen.

 • Genomför digitalisering och automatisering av ärendehanteringar för att korta handläggningstiderna.

 • Håll regelbundna träffar med den lokala Företagarna-föreningen för att fånga upp aktuella frågor.

 • Ge utrymme för små- och medelstora företag att delta i kommunens upphandlingar.

 • Undvik att kommunala verksamheter konkurrerar med det privata näringslivet.

 • Följ regelbundet upp hur det lokala näringslivet uppfattar företagsklimatets utveckling i kommunen.

Kontrakt för företagande

I Företagarnas kontrakt för företagande förbinder sig beslutsfattare till följande punkter:

1§ Att i ord och handling värna ett gott svenskt företagsklimat.

2§ Att arbeta för en låg skatt på företagande, som gynnar entreprenörskap och viljan att starta företag.

3§ Att arbeta för en minskad regelbörda, med färre och bättre regelverk så att det blir enkelt att driva företag.

4§ Att göra det lättare för företag att anställa, genom att arbeta för lägre kostnader och en bättre kompetensförsörjning.

5§ Att vara lyhörd för företagens villkor och aktivt söka kontakt med företag och organisationer, så att jag alltid har kännedom om företagens aktuella behov.

6§ Att arbeta för att offentliga institutioner, som jag ansvarar för, alltid har ett gott bemötande och god service i kontakter med företagare.

Fler nyheter från Företagarna